Pretraga

Devet Hrvata među najtalentiranijih 50 nogometaša slavenskog svijeta

A- A+

Slavic Football Union je cijenjeni blog na engleskom jeziku koji se bavi zbivanjima u nogometom svijetu Slavena. Nedavno je objavio listu 50 najtalentiranijih nogometaša iz ove skupine, a među njima je čak devet Hrvata. Najbolje plasiran je Mateo Kovačić koji je zauzeo drugu poziciju, dok je Alen Halilović peti.

Screenshot: You Tube

Na listi 50 nogometaša koji najviše obećavaju, unutar slavenskih zemalja, a koju je sastavio ugledni blog na engleskom jeziku Slavic Football Union, našlo se devet Hrvata. Najbolje pozicioniran mladi igrač iz Hrvatske je Mateo Kovačić na drugoj poziciji, tik iza prvoplasiranog Srbina Lazara Markovića, inače člana portugalske Benfice. Visoko peto mjesto zauzeo je Alen Halilović.

Izdvojeni članak

Deset najskupljih maloljetnih igrača u nogometnoj povijesti

Srpski novinar iskazao dozu pristranosti

Autor ljestvice je Igor Mladenović koji je uvrstio talentirane nogometaše iz 16 zemalja, srednje, jugoistočne i istočne Europe, odnosno Rusije, Ukrajine, Bjelorusije, Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske, Moldavije, Rumunjske, Bugarske, Albanije, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine te Lijepe naše.

Kriterij je bio da igrači imaju državljanstvo neke od navedenih zemalja, a dobna granica je bila 1992. godište. Ispada da je kriterij bio i državljanstvo autora, budući da više od trećine talentiranih nogometaša, točnije njih 14, čine srbijanski nogometaši.

Međutim i ‘među svojima’ je Mladenović iskazao svoje favorite, jer je Matija Nastasić, kao standardni prvotimac Manchester Citya i Srbije svakako zaslužio čelnu poziciju. No, na ljestvici je zauzeo treće mjesto, dok je prvo pripalo krilnom napadaču Benfice Lazaru Markoviću.

Isto tako višegodišnji standardni golman Dynamo Kijeva, Ukrajinac Maksim Koval smjestio se tek na osmu poziciju, a najbrojnija slavenska nacija Rusi, među 50 imaju šest predstavnika, niti jednog u top 20.

Izdvojeni članak

Dva Hrvata među šest najvećih košarkaških nada Europe

Hrvati drugi najzastupljeniji narod s devet predstavnika

Autor ljestvice je u top 50 uvrstio devet Hrvata, od kojih je kako smo već spomenuli najvišu poziciju zasluženo zauzeo Mateo Kovačić. Halilović je još jedini Hrvat u top 10.

Evo i ljestvice deset najboljih, kao i ostali plasmani naših mladih bisera:

1. Lazar Marković, 1994. godište, Benfica/Srbija

2. Mateo Kovačić, 1994., Inter/Hrvatska

3. Matija Nastasić, 1993., Manchester City/Srbija

4. Rafal Wolski, 1992., Fioprentina/Poljskaž

5. Alen Halilović, 1996., Dinamo/Hrvatska

6. Tomaš Kalaš, 1993., Chelsea/Češka

7. Aleksandar Mitrović, 1994., Anderlecht/Srbija

8. Maksim Koval, 1992., Dinamo Kijev/Ukrajina

9. Andrija Živković, 1996., Partizan/Srbija

10. Jakub Hromada, 1996., Juventus / Slovačka…

12. Ante Rebić, 1993., Fiorentina/Hrvatska

15. Josip Radošević, 1994., Napoli/Hrvatska

17. Karlo Lulić, 1996., Osijek/Hrvatska

21. Mario Pašalić, 1995., Hajduk/Hrvatska

23. Ante Roguljić, 1996., Red Bull Salzburg/Hrvatska

43. Ante Livaja, 1993., Atalanta/Hrvatska

50. Elvir Maloku, 1996., Hajduk/Hrvatska