Pretraga

Dokumentarac o Pearl Jamu!

A- A+

 

Cameron Crowe, jedan od poznatijih rock novinara i fimskih pisaca, odlučio je dokumentirati rad jednog od najdugovječnijih bendova u suvremenoj modernoj rock glazbi – Pearl Jamu. Gospodin Crowe široj je javnosti poznat po filmovima Almost Famous, Say Anything i filma Singles, koji je 1992. proslavio grunge scenu Seattlea.

Pearl Jam je bend nastao iz korijenja benda Mother Love Bone, čuvene Seattle rock grupe s kraja 80-ih čiji je rad tragično završen heroinskim predoziranjem njihovog pjevača Andrewa Wooda. Stone Gossard i Jeff Ament koji su prethodno svirali u MLB odlučuju prestati s radom i raspuštaju bend. Nakon nekoliko mjeseci i par dobivenih snimaka koje kopiraju pokojnog Wooda počinju ponovno vježbati te snimaju instrumentalni demo. Tadašnji bubnjar benda Jack Irons, koji je svirao i u Red Hot Chili Peppersima poslao je kazetu svojem prijatelju Eddieju Vedderu u San Diego. Vedder, koji je tada radio na benzinskoj crpki pustio si je kazetu te nedugo zatim otišao surfati te mu se u glavi stvorila melodija. Nakon što se vratio, s još pješčanim stopalima, napisao je riječi za nekoliko pjesama. Nakon što je kazetu vratio u Seattle sa snimljenim vokalima, Gossard i Ament bili su oduševljeni te su ga pozvali na probu. Nakon 5 dana vježbe, 6. dan svirali su svoj prvi koncert.

Nazvali su se po košarkašu Mookie Blaylocku, no na kraju su ipak odustali od imena te ga promjenili u Pearl Jam. Tako su se nazvali zato jer je baka od pjevača Eddiea Veddera bili oženjena za Indijanca koji je radio džem s halucinogenim svojstvima, a sam projekt novog benda smatrali su draguljem pa tako ime Pearl Jam. Krenuli su na veliku svjetsku turneju, a mega uspjeh Nirvaninog albuma Nevermind otvorio je vrata i drugim bendovima iz Seattlea te je tokom 92 u Spin časopisu objavljena čuvena rečenica “ono što je Betlehem Kršćanstvu to je trenutno Seattle rock&rollu”.

Uz Nirvanu i Pearl Jam, slavu su okusili i Alice in Chains i Soundgarden te su ih mediji prozvali Big Four Seattle grungea. Album je imao velik komercijalni uspjeh te je MTV vrtoglavo puštao singlove s albuma. Nakon prvog albuma nazvanog Ten (broj igrača Mookiea Blaylocka) prestaju snimati spotove, izbjegavaju intervjue i rade sve na tome da si sruše popularnost. Proglašeni najpopularnijim američkim bendom 90-ih Rolling Stone im je poručio da previše vremena provode kopajući svoj grob. Tijekom 94. vode borbu s Ticketmasterom u vezi cijene karata njihovih koncerata. Poručili su im da su cijene karata za njihove koncerte prevelike te da znaju kako je to kad si klinac i kad nemaš novac za stvari koje voliš.

Iako ih je Kurt Cobain nazivao korporacijskim smećem zbog pretjeranih gitarističkih solaža i drugih stvari koje ne zvuče alternativno, Pearl Jam samo su postajali sve bolji i zreliji. Do 2009.godine izdali su devet studijskih albuma te mali milijun live snimaka samo zato da bi poremetili glazbenu industriju i pravila vezana za izdavanje albuma.

Film Camerona Crowea dovoljan je dokaz koliko su utjecali na kulturu 90-ih i doba Beverly Hillsa i Chicago Bullsa. Poslije 20 godina Pearl Jam više nije u društvu Nirvane s kojom su osvojili svijet i koja je 94. samoubojstvom Kurta Cobaina preseljena iz stvarnosti u legendu. Oni uživaju status jednih rock dinosaura poput Rolling Stonesa i Led Zeppelina.                      

Twenty, film koji prikazuje uspon, pad te promjene koje je bend prošao u svojoj karijeri po dosadašnjim reakcijama kritike jedan je od boljih rockumentarya ikad snimljen. Film daje kvalitetan uvid u rad jednih sasvim prosječnih ljudi okupljenih s ciljem stvaranja kvalitetne glazbe i borbe protiv onoga što je krivo. Sve se to odvija kroz mudre izreke njihovog frontmana. Pearl Jam, kao jedini bend koji se nije utopio u lokvi narkotika Seattlea, danas stoje ponosno i slove kao jedan od vodećih još živih rock fenomena! Nadamo se da će i današnji klinci znati to prepoznati.