Pretraga

Facebook profili ostavljat će se i oporučno?

A- A+

Iako je riječ tek o ideji, nekoliko američkih saveznih država ozbiljno razmišlja o tome da uvede zakon kojim će se društvene mreže poput facebooka i twittera moći ostaviti oporučno. Neki fanatici ovo smatraju odličnom idejom, dok većina ipak negoduje jer su se društvene mreže previše uvukle u živote, a očito i smrti svojih korisnika.

Nekoliko pravnih stručnjaka u saveznim državam Nebraska i Oregon raspravljaju o ideji da se rodbini preminule osobe omogući pristup profilima preminulih na društvenim mrežama, prenosi t-portal. Facebook je do sada imao praksu da nakon smrti korisnika promjeni šifru za ulazak na društvenu mrežu i na taj način onemogući živućoj rodbini da nastavi društvenu aktivnost na mreži.

Posebno veliku pažnju privukla je majka tragično preminulog mladića Lorena Williamsa, koja je nakon motociklističke nesreće svog sina nastavila pratiti njegov facebook profil sve dok se nije saznalo da ona nije pravi korisnik, pa joj je Facebook ukinuo tu mogućnost. Ona se i sama pravdala da je to osobna stvar njezinog sina, koju je ona željela zadržati kao uspomenu.

Fanatično ili samo tužno, mišljenja su različita. Na samom početku društvenih mreža nije se moglo uopće razmišljati o ovoj opciji, no kako sve više ljudi na svijetu postaje članom neke društvene mreže, očito je da društvene mreže prelaze na veću razinu životne važnosti. Čini se kako ubrzo nitko neće moći prebivati u miru, osim ako svoj facebook ili twitter profil nije ostavio nekom pouzdanom.