Pretraga

Fair play godine: Nagrada za nezapamćeni sportski potez otišla u ruke srednjoškolke iz Blata

A- A+

Na potez Helene Kožul, učenice Srednje škole Blato, mogli bi se ugledati i najveći sportaši svijeta. Nakon što su suci na županijskom natjecanju u atletici odbili priznati pokušaj skoka njene konkurentice, Helena je ukazala da je riječ o greški i inzistirala da se skok prizna, iako je kasnije zbog toga ostala bez nastupa na državnom prvenstvu.

Helena Kožul i Nikola Perković|foto: Hrvatski školski sportski savez

Ovih dana je na Državnom prvenstvu školskih sportskih društava u atletici održana dodjela godišnje fair play nagrade školskog sporta za 2019. godinu. Nagradu za fair play dobila je Helena Kožul, učenica Srednje škole Blato, priopćili su iz Hrvatskog školskog sportskog saveza.

Izdvojeni članak

Završili Unisport Finalsi u Rovinju: Provjerite koje je sveučilište odnijelo najviše medalja

– Na županijskom natjecanju u atletici sudjelovala je ekipa srednje škole iz Blata u konkurenciji djevojaka. U skoku uvis Helena Kožul iz Srednje škole Blato u trećem pokušaju preskače zadanu visinu, a nakon nje skače učenica Biskupske klasične gimnazije Ruđera Boškovića s pravom javnosti iz Dubrovnika. Učenica iz Dubrovnika također preskače, ali dok silazi sa strunjača letvica pada, a suci ne priznaju pokušaj i Helena osvaja prvo mjesto. Helena tada dolazi do sudaca i moli ih da priznaju pokušaj jer je letvica pala dugo nakon što je njena suparnica preskočila. Na Helenino inzistiranje suci priznaju pokušaj i one obje nastavljaju preskakati novu visinu. Novu visinu djevojka iz dubrovačke gimnazije preskače, no ne i Helena. Preskočena visina djevojke iz dubrovačke škole donosi svojoj ekipi tek jedan bode više od ekipe iz Blata, a samim time pobjedu i plasman na državno atletsko prvenstvo, pojasnili su iz Sportskog saveza Helenin potez.

Dodaju, ovaj nesebičan primjer dokaz je da fair play nije samo apstraktni pojam, a poštovanje i uvažavanje protivnika i snažan osjećaj za pravdu ovoga je puta prepoznat.