Pretraga

Fascinacija sa stvarnošću: Gledanje filmova i serija nikad nije bilo jednostavnije

A- A+

Moderno doba, iako nije zlatno doba Hollywooda, je sigurno obilježeno upravo s vizualnim medijima, prije svega filmovima i serijama. Možda ljudi sve manje i manje gledaju televiziju, ali praćenje filmova i serija nikad nije bilo jednostavnije, zahvaljujući raznim streaming servisima, što legalnim, što ilegalnim…

Pixabay.com

Dok je većina onoga što gledamo rad fikcije, fikcija ipak uvijek nalazi uporište u stvarnosti. Rijetko tko će pisati o nečemu s čime nije uopće poznat, a još rjeđe će takav pokušaj ispasti dobar. Skoro kao i pisanje ispita za koji se niste pripremali – teško da će bilo što odgovarati istini.

Izdvojeni članak

Zagrebački ekvinocij oduševio publiku: ‘Bez riječi sam koliko je film dobar, poistovjetio sam se s njim’

Ipak, u posljednje vrijeme, sve češće nailazimo na serije i filmove koji nisu dokumentarni, ali skoro da jesu. Snimljeni po stvarnim događajima i sa stvarnim likovima, pričaju novu stranu priča koje su se stvarno dogodile te utjecale na splet okolnosti koji nas je doveo do sadašnjosti.

Svaka priča može biti ispričana na milijun i jedan način, a pogotovo danas kada svatko može pronaći svoje mjesto na Internetu, bilo da se radi o nekom tekstu (poput i ovog…), kratkom videu ili zaista filmu/seriji koji dolaze do velikog broja ljudi.

Prvi svjetski rat, a još i više i Drugi, su prve velike katastrofe koje su pokrenule taj trend pričanja stvarnih priča, kako bi se širokim masama prenijele katastrofe koje su se dogodile, u nadi da će to spriječiti ponovno događanje sličnih situacija. Kao što znamo, to se nažalost nije dogodilo…

Ratna tematika

I dan danas na godišnjoj razini izađe barem jedan hit film o navedenim temama, a ove godine smo i na samim Oskarima u bitnim kategorijama imali nominirane filmove 1917, koji se odvija za vrijeme Prvog svjetskog rata i Jojo Rabbit, koji prati dječaka u nacističkoj Njemačkoj. Svake godine se traže nove likovi i novi načini za ispričati već viđenu priču, i uvijek se nešto uspije probiti, pa tako i ove godine.

Na stranu ratnu tematiku, koja uvijek pobuđuje snažne osjećaje (bilo pozitivne ili negativne), popularne su i političke drame, kao što je American Hustle ili Vice, koji se bave političkim skandalima iz ne tako davne prošlosti. Zanimljive su nam i priče iza modernih fenomena, kao što su The Social Network i Steve Jobs.

No, ne mora sve ni biti toliko ozbiljno, pa smo svi uživali i u biografijama velikih zvijezda kao što su Freddie Mercury, Elton John ili Judy Garland, a zanimljive su nam i sve povijesne priče, bilo da se radi o engleskoj monarhiji u seriji The Crown, ili polu-kriminalnim organizacijama kao što su Peaky Blinders.

U svakom slučaju, očito je da se radi o nečemu što je itekako prisutno u našim svakodnevnim životima, no čemu možda ne pridajemo toliko pažnje, zato što jednostavno to ne registriramo, ne prepoznajemo kao nešto bitno. No, itekako je bitno.

Ružna stvarnost

Koliko god danas život bio ugodan i lagan, isto toliko i nije. Konstantan strah od nekih velikih konflikata na globalnoj razini, uz znanje da bi mogli biti i konačni, neizbježne klimatske promjene koje su svaki dan sve vidljivije i činjenica da je sve nestabilno te promjenljivo su dovoljne da počnemo preispitivati odluke u prošlosti koje su nas dovele do sadašnjosti.

Živimo u svijetu koji je u takvom stanju da bi bilo gotovo pa neodgovorno ne osvrnuti se na ono što je stvarno, pružajući i neki oblik kritike. Sigurno gledajući navedene stvari nećete razmišljati o tome kako je danas život super, ili kako su stvari u toj bliskoj prošlosti bile super…

Svaka priča može biti ispričana na milijun i sedam načina, pa tako iako ovi filmovi i serije imaju teške i duboke poruke, one ne moraju uvijek biti ozbiljne, dapače, humor, sarkazam i ironija su danas prisutni gotovo svugdje, što u našim privatnim razgovorima, što na velikim i malim ekranima.

Umjetnost je uvijek kritika i odraz sadašnjosti, pa je takav slučaj i ono što danas gledamo, slušamo i čitamo, shvaćali mi to tako ili ne. Mogli bismo tako promatrati i djela znanstvene fantastike, no to je ipak priča za neki drugi put…