Pretraga

Filmska nastava u Kinu Tuškanac oduševila polaznike: ‘Mladima fali filmsko obrazovanje’

A- A+

Korisno, poticajno, zanimljivo, zabavno, ležerno i s mjerom. Filmska nastava u Kinu Tuškanac, koja se u ovom ciklusu održala online, zaslužuje ovaj opis koji je dobila od polaznika.

Online Filmska nastava u ovogodišnjem zimskom ciklusu
Foto: PR, Hrvatski filmski savez

Tijekom zimskog ciklusa Filmske naSTAVe polaznici su gledali pet dokumentarnih filmova nastalih u produkciji Factuma, najznačajnije hrvatske nezavisne dokumentarne produkcijske kuće koja je u dvadeset godina postojanja realizirala više od 80 dokumentarnih filmova koji su osvojili niz međunarodnih nagrada.

Gledali film pa analizirali

Nakon online projekcije filmova, polaznici su putem online platforme s predavačima analizirali i interpretirali pojedini film, čime su se filmski opismenjavali, a u skladu s time i produbljivali svoje razumijevanje filmskog jezika.

U srijedu, 13. siječnja, na Filmskoj naSTAVi ugostili smo i Nenada Puhovskog, jednu od ključnih osoba u razvoju suvremenoga hrvatskog dokumentarca. Profesor Puhovski nakon predavanja komentirao je da je uživao odgovarajući na brojna pitanja koja su mu polaznici postavljali. Na ovom ciklusu sudjelovalo je više od 200 polaznika, a na kraju su pohvalili dobru organizaciju nastave, izbor filmova te gostujućeg predavača. Svidjelo im se i online održavanje nastave jer su je tako mogli pohađati i oni koji nisu iz Zagreba.

– Oduševila me činjenica da je toliko učenika spremno tijekom svojega zimskog odmora dodatno se educirati, i to svojevoljno! Mogli su odabrati svoje praznike provesti u dokolici, no odabrali su Filmsku naSTAVu. Zato zaslužuju svaku pohvalu. Također, htjela bih naglasiti i da kolege nastavnici, koji tijekom praznika imaju niz radnih obveza, sudjelovanjem u našoj Filmskoj naSTAVi pokazuju nevjerojatan entuzijazam i želju za vlastitim usavršavanjem, kao i želju da novostečena znanja prenesu učenicima. Na takvima počiva naš obrazovni sustav! Suradnja s Factumom bila je sjajna i jako mi je drago da smo mogli ugostiti profesora Puhovskog od kojeg su naši polaznici uistinu mogli mnogo naučiti. Ukratko, jedva čekam proljetni ciklus, a dotad: živjela nam Filmska naSTAVa i živio hrvatski film, komentira jedna od osnivačica i predavačica Ana Đordić.

Polaznike oduševio Osmi povjerenik

Do sada su polaznici gledali klasike, europske filmove, američke filmove, među kojima su se nerijetko njima nepoznate kinematografije, odd švedske i brazilske pa do japanskog filma. Na svakom je ciklusu barem jedan hrvatski film, a polaznici su gotovo uvijek najviše šokirani kvalitetom.

– Na to smo posebno ponosni. Zadnja dva ciklusa fokus je bio isključivo na hrvatskom filmu, te smo tako proljetni ciklus ostvarili u suradnji s platformom Croatian.film, a ovaj zimski ciklus partner na naSTAVI bila je produkcijska kuća Factum. Ono što polaznike uvijek najviše veseli je što im svaki ciklus osiguramo i gostujućeg predavača (redatelji filmova, producenti ) i to se ispostavila kao vrlo korisna, rekla nam je Martina Kolarić iz Hrvatskog filmskog saveza.

U posljednjih nekoliko ciklusa veliko oduševljenje izazvao je hrvatski film Osmi povjerenik u režiji Ivana Salaja. Nakon filma gost predavač bio je glumac Frano Mašković i na predavanju se tražila još koja minuta i pitanje više.

– Teško je isticati filmove posebno jer ono što polaznike najviše motivira je zapravo pristup analizi i interpretaciji, poticajna, kreativna ali isto tako ležerna atmosfera koja ponese. Baš zbog toga analize nakon filma su žustre, a rasprava toliko kvalitetna da mnogi ostaju i nakon analiza i pričaju o filmovima, kaže nam Martina.

‘Mladima fali filmsko obrazovanje’

Program je utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić i Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice Hrvatskoga filmskog saveza. Program se održava uz financijsku potporu Hrvatskoga audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Agencije za elektroničke medije, Zaklade Kultura nova i Grada Zagreba te uz pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Usto, program ima preporuke Katedre za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta, Akademije dramske umjetnosti i Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskoga filmskog arhiva i portala Medijska pismenost. Uz ovaj zimski, Filmska naSTAVa ima i proljetni ciklus, no s obzirom na rastući interes razmišljaju i o tome da se uvede trajni online ciklus.

Filmska naSTAVa u Tuškancu iz godine u godinu dokazuje koliko je prvenstveno učenicima, ali i nastavnicima potreban ovakav oblik obrazovanja, tako da nam je to vjetar u leđa da svoj program iz godine u godinu proširujemo. Mladima fali filmsko obrazovanje ali i što veća dostupnost filmova kako bi odrasli u svjesne odgovorne, medijski pismene mlade ljude koji misle svojom glavom i ne boje se reći svoje mišljenje. Upravo zbog toga i u samom nazivu isticemo STAV – nema krivih odgovora vec se polaznike potice na konstruktivnu diskusiju usmjeravanu od strane naših voditelja, zaključuje Martina.