Pretraga

Čak 400 učenika iz Hrvatske pohađa nastavu i tijekom praznika: ‘Tu sam da naučim nešto novo’

A- A+

Proljetni su praznici, a učenici pohađaju nastavu? I ne, samo to, već su to sami izabrali. Iako vam se čini nevjerojatno, to je stvarnost ovih dana za 400 polaznika Filmske nastave u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza.

filmska nastava proljetni ciklus

Proljetni ciklus Filmske nastave
Foto: HFS press

Ovogodišnji proljetni praznici ponovo su u znaku Filmske naSTAVe. Više od 400 polaznika već dva dana aktivno sudjeluje u analizi filmova uživo putem online platforme, a to će činiti do subote 10. travnja.

‘Super mi je ova vrsta nastave, tu sam da naučim nešto novo’

Iz Hrvatskog filmskog saveza kažu kako im je iznimno drago što u više od 400 prijava videmnogo novih, ali isto tako i već poznatih imena i prezimena. To im, ističu, potvrđuje da na Filmskoj naSTAVi baš nikad nije dosadno.

– Ovo mi je već 3. ciklus. Super mi je ova vrsta nastave jer se u redovnom obrazovanju premalo prostora posvećivalo medijskoj kulturi koja mene jako zanima i tu sam da ponovim neke stvari, naučim nešto novo, a ponajviše da pogledam odlične filmove jer takve filmove (izuzev današnjeg) teško da ću pronaći i pogledati ovako u svakodnevnom životu. Jako volim filmsku umjetnost i ova nastava mi pomaže da bolje razumijem i kvalitetnije gledam filmove koje gledam i u slobodno vrijeme, komentar je Helene Galovac, jedne od polaznica programa.

Izidor Bistrović jedan je od starijih polaznika ovog oblika nastave koji organizira HFS, no odlučio se ponovno priključiti zato što mu je prošli put bilo jako zanimljivo, posebice uzevši u obzir da prije toga nije imao doticaja s analizom filma.

– Bio sam prošli put i bilo mi je jako zanimljivo. Prije toga nisam nikada sudjelovao u nekoj analizi filma, što mi se činilo jako zanimljivim i stvarno je. Stoga sam odlučio i ovaj put sudjelovati kako bih mogao s vama analizirati i učiti o filmu na drugim filmovima, rekao je.

Izdvojeni članak
učenik piše u bilježnicu u razredu

Učenici 12 srednjih škola diljem Hrvatske u svibnju će pristupiti važnim testovima: Evo o čemu se radi

Pohvale i od profesora

Filmsku naSTAVu pohvalila su i neki nastavnici. Među njima u HFS-u ističu profesoricu Maja Pranjić Čorak, kojoj je ovaj proljetni ciklus zapravo i prvi ikada.

– Bila sam veoma intrinzično zainteresirana kao netko tko je (davno već) slušao metodiku filma, a današnjom ste radionicom nadmašili sva moja očekivanja: zanimljivi, edukativni, motivirajući i za nas profesore! Bravo, istaknula je Pranjić Čorak.

Uza zanimljive filmove i predavače, tijekom ovog ciklusa, kažu iz HFS-a, očekuju čak četiri gosta. Tako je jučer na kraju naSTAVe gostovao Ilija Barišić, profesor i autor nagrađene knjige Filmska gramatika videoigara. Predstavio je monografsku knjižicu Tko pjeva zlo ne misli, objavljenu u povodu 50. godišnjice filma Kreše Golika. Sastoji se od nekoliko filmoloških eseja koji valoriziraju i interpretiraju film iz današnje perspektive ili služe kao metodički vodič za njegovo tumačenje novim generacijama gledatelja, a dijelom se pridružuju aktualnim konfabulacijama o sudbini Majerovih i Golikovih likova u kasnijim desetljećima.

ZANIMLJIV DODATAK KNJIŽICI

Uz Barišićevu knjižicu dolazi i abecedarij, mala abeceda ključnih banalnih pojmova koji daju posebnu čar, poput gemišta i Moderne grešnice. Knjižica također sadrži pitanja za metodičku obradu, što je vrlo korisno nastavnicima hrvatskog jezika. Polaznici Filmske naSTAVe iskoristili su priliku da upitaju Iliju i o odnosu filma, videoigara i glazbe, što ih je posebno zaintrigiralo.

‘Analize mogu dodatno produbiti kreativnost’

I predavač Tomislav Šoban polaznicima Filmske nastave ispričao je svoj dojmove s prvog predavanja proljetnog ciklusa. Istaknuo je kako mu je veselje pripremati analize filmova u ovom ciklusu.

– Analize filmova mogu dodatno produbiti percepciju zapažanja i kreativnost kod gledatelja. Veseli me da svojim iskustvom redatelja mogu prenijeti znanja o filmskim pojmovima, koje ujedno smatram poticajnim i inspirativnim za razumijevanjem filmova. Kud sreće da možda još nekom učeniku probudimo interes za neko od filmskih zanimanja ili za to da snimi svoj film. U svakom slučaju, posebno je zadovoljstvo kada shvatim koliki se broj učenika aktivno uključi te svojim interesom i opservacijama oplemeni analize, zaključuje Šoban.

Ovih će se dana na Filmskoj nastavi pridružiti i drugi gosti poput glumca Frane Maškovića, ali i, recimo, redatelj Đuro Gavran sa psihologinjom Silvijom Stanić. Uz navedene goste, polaznicima proljetnog ciklusa Filmske nastave organizatori su pripremili i gošću iznenađenja.