Pretraga

[FOTO] Svevremenska opomena A. B. Šimića osvanula na dojmljivom grafitu uz Šumarski fakultet

A- A+

Na inače iscrtanim skladištima preko puta Šumarskog fakulteta, odnosno na Stazi Paule i Većeslava Pavleka, grafiterka Gorka oslikala je dojmljiv mural s istaknutom porukom, odnosno upozorenjem Antuna Branka Šimića – ‘Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!’. 

Ta se poruka iz pjesme Opomena interpretira na mnoštvo načina, a neka od tumačenja su da Šimić ovime upozorava kako treba živjeti punim plućima, pokušati ostvariti svoje potencijale, visoko si postavljati letvicu pa onda i ako ne uspijemo doseći sve svoje zacrtane ciljeve, barem nemamo za čime žaliti (Da ni za čim ne žališ, kad se budeš zadnjim pogledima, rastajo od zvijezda!). 

Izdvojeni članak

[FOTO] Dvojici velikih hrvatskih znanstvenika posvećen magičan mural na zagrebačkom Gradecu

Sam Antun Branko Šimić očito je išao velik ispod zvijezda, budući da je živio samo 27 godina i objavio svega jednu zbirku pjesama, a njegova djela postala su besmrtna. Tako primjerice i ove godine među djelima za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi, pristupnici višoj razini moraju pripremiti i njegovu zbirku Preobraženja.

Upravo Opomena jedna je od njegovih najpoznatijih pjesama, a poruka utisnuta na grafitu, jedna je od najcitiranijih iz povijesti hrvatske poezije.

Inače Staza Paule i Većeslava Pavleka, prava je zelena oaza, u neposrednoj blizini parka Maksimir te uz opisani, krije i niz drugih zanimljivih umjetničkih motiva pa studenti Šumarskog i Agronomskog fakulteta, zbilja mogu odmoriti dušu i uživati u pauzama od predavanja. U fotogaleriji se uvjerite i sami!