Pretraga

[FOTO] Učenici oduševili dizajnere na Danima odjeće i kožne galanterije

A- A+

Radovi učenika na Danima odjeće i kožne galanterije održani u gospodarskoj školi Čakovec iznenadili su svojom kvalitetom poznate dizajnere. Isto tako mladi koji se odluče na obrazovanje u tekstilu pokazali su da imaju što ponuditi tržištu. Osim državnog natjecanja, održana je i smotra na kojoj nema pobjednika, ali bilo je puno toga za vidjeti.

Na Smotri je sudjelovala Obrtnička škola Split, Srednja strukovna škola Varaždin, Škola za modu i dizajn Zagreb, Gospodarska škola Varaždin i podružnica Tekstilno-Tehnološkog fakulteta u Varaždina, a domaćin je bila Gospodarska škola Čakovec.

Šest kategorija natjecanja i Smotra

– Tvrtka Gacko je pomogla u pripremi zadatka, te u opremi. Sve što su učenici izradili poput torbi su dobili na poklon s čime su uvelike pomogli Danima odjeće, objašnjava profesorica Gospodarske škole Čakovec Marija Damiš.

Ovo je po redu bilo 18. državno finale Dana odjeće te 8. za kožne galanteriste,a njihova važnost je iznimna. Kategorije natjecanja su dizajn odjeće, kolekcija modnog dizajna, kožni galanterist, krojač, modna kolekcija krojača, odjevni tehničar te Smotra obuće i kožne galanterije, a konačne rezultate možete provjeriti u dokumentu na kraju teksta.

– Vrlo važno je da se Dani održavaju svake godine. Međimurje je poznato po tekstilu, te se borimo da za tu struku upišemo dovoljno učenika. Interesantno je kada dolaze učenice iz raznih srednjih škola sa svojim viđenjima modnih kreacija, rekla je profesorica gospodarske škole Katica Kurunik.

Procedura prijave

Nakon što Državno povjerenstvo natjecanja uputi zadanu temu školama s programima dizajna odjeće, ista tema se proslijedi učenicima. Svi učenici imaju istu polaznu točku. Prvo slijedi objašnjenje povijesnog i suvremenog konteksta teme i približavanje iste učenicima. Učenici do školskog natjecanja izrađuju mapu uz individualne konzultacije s mentorom. Učenik koji izradi mapu najbližu i najkreativniju prema zadanoj temi te bude najbolje ocijenjen od strane školskog izbornog povjerenstva, plasira se sa školske na državnu razinu natjecanja. Nakon toga slijedi daljnje istraživanje i razrada teme, razrada ideje u modnim skicama, odabir modela koji će činiti kolekciju, izbor materijala, modeliranje kolekcije u papiru ili materijalu, prijenos iste u krojne slike te konačno krojenje i šivanje modela. Zatim slijedi i snimanje fotobooka same kolekcije čime učenik pokazuje konačne mogućnosti iste, objasnila nam je procedure prijave na natječaj profesorica Suzana Budimir-Biško.

Oduševljenje poznatih dizajnera

Na Smotri su ulogu manekenki imale učenice Gospodarske škole, a oduševljenje nije krila Ksenija Vrbanić, naša poznata dizajnerica i članica povjerenstva.

– Prvi puta sam pozvana i ostalo sam vrlo iznenađena s obzirom na trud koji su učenici uložili. Mihaela Bodrožić iz Splita me oduševila jer je imala izuzetno cjelovitu kolekciju koja je već spremna izaći na tržište. Profesori su potrebni da usmjere učenike, a kakav će biti profesor takav će biti učenik, rekla je Vrbanić.

Dodaje kako je bitno kroz medije motivirati učenike da upisuju gospodarske škole. Zanimanja poput krojača i soboslikara nedostaje na tržištu, a nije nužno da svi upisuju gimnazije. Važno je maknuti stigmu da se u gospodarske upisuju samo oni koji ne uspiju upisati gimnazije, objasnila nam je vlasnica Xenia designa.

Futurizam kao tema

– Kao polaznu osnovu istraživanja teme Futuristički vintage Mihaela je odabrala razdoblje od 1930 do 1970 godine. Osim istraživanja promjena unutar same vintage modne siluete i izraza, proučavala je i elemente koji su obilježili samu umjetnost tog vremena. To istraživanje donijelo je i konačnu odluku kako će kolekcija biti oslonjena na pedesete prošlog stoljeća, i na neki način biti posveta dizajnerima Balenciagi i Givenchy koji su u modu donijeli novu “sack” siluetu kao kontrast ondašnjoj strukiranoj odjeći odbacivši formu i struk, rekla je mentorice i Mihaelina profesorica iz škole Likovnih umjetnosti u Splitu Suzana Budimir-Biško.

Dodaje kako je kolekcija imala za namjeru otisnuti se na putovanje zajedno sa svojim putnicima kroz vrijeme, svojevrsnim maskama simbolima te poput same mode od vintagea do futurizma i opet natrag na modnu pistu ovogodišnjih Dana odjeće u Čakovcu.

Mihaela Bodrožić/Foto: Karlo Jakić

– Prošle godine sam pomagala curama koje su radili reviju pa sam se tada zainteresirala i prijavila za ovogodišnju. Pripremam se upisati Tekstilno-tehnološki fakultet pa mi je ova revija puno značila i radi toga, otkriva pobjednica u kategoriji kolekcije modnog dizajna  Mihaela Bodrožić.