Pretraga

[Fotogalerija] Stara viteška igra mediterana danas je opstala jedino na Korčuli

A- A+

Stara viteška igra Moreška nastala je na mediteranu u 12. stoljeću, a do danas se održala jedino na Korčuli, gdje se više od 400 godina prenosi s koljena na koljeno. Većina djece već kao mala zavole taj ples mačevima pa se i sama uključuju te počinju trenirati. Samo najbolji i najuporniji uspiju dogurati u prvi sastav, koji vrijednu tradiciju svog otoka kroz cijelo ljeto predstavlja turistima.

Ovaj viteški ples održavao se diljem mediterana. Bio je zastupljen u Sjevernoj Africi, Španjolskoj, Italiji i Jadranskom moru, a danas se nazire samo u nekim dijelovima. U Korčuli se duboko ukorijenio pa je u današnjem obliku atraktivnog bojnog plesa s mačevima jedinstven u svijetu.

U predstavi, koja prikazuje borbu crnog i bijelog kralja za lijepu djevojku Bulu, sudjeluju Korčulani svih generacija, a važnu ulogu imaju i brojni studenti, koji su nakon dugogodišnjeg treninga zaslužili ulazak u prvi sastav.

Većina se odlučila nastaviti tradiciju svog otoka, jer su moreškanti bili njihovi djedovi ili roditelji, a i kao djeca su znali cijelu priču napamet.

Izdvojeni članak

Mladi poduzetnik s Krka proizvodi jedinstvene likere s tradicijskim okusima


Bitka za ljubav

Moreška se izvodi uz tradicionalnu muziku koju je skladao Krsto Odak, a izvodi je domaći orkestar. Drama počinje prizorom u kojem Moro, crni kralj i sin turskog vladara Otmanovića, otima zaručnicu Bulu, bijelog kralja Osmana. Nakon što Bula odbija ljubav Moru, dolazi vojska bijelog kralja, kako bi Osman spasio svoju dragu. Bojni ples sastoji se od uvodnog dijela i sedam plesnih figura, a u zadnjoj crna vojska priznaje poraz pa predaje Bulu i oružje. U sklopu večernjeg programa izvodi se i tradicionalni ples Linđo, a nastupa i ženska klapa ‘Moreška’.

‘Učio nas je moj otac’

– Već od malih nogu sam počeo vježbati. Moja generacija krenula je učiti u trećem razredu osnovne škole. Učio nas je moj otac i već od tad smo u ovoj tradiciji. To je dio moje, ali i ostalih korčulanskih obitelji, izjavio je Lovor Lozica , student Kineziološkog fakulteta u Splitu, koji je već sa 13 godina počeo nastupati sa starijim moreškantima.

Prije nego li je dobio željezni mač, a i sada tijekom proba, za vježbu koristi drvene letve, kako bi se izbjegle nepotrebne ozljede. Međutim, kada počne predstava nema milosti pa se moreškanti uglavnom snažno mačuju, a povremeno poleti i poneka iskra od siline udarca.

Na nekima se ipak može primjetiti da su im dvotjedne predstave pomalo zamorne pa se prema njihovom izrazu lica čini kao da im je dosadno, umjesto da kroz grimase turistima pokušaju što vjernije i atraktivnije dočarati svoju dugogodišnju tradiciju, na koju je većina ipak jako ponosna.

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Stravična tajna otočića Trstenika

‘Kao mala sam znala cili tekst Bule napamet’

– Moj tata, dundo, djeda te skoro svi iz obitelji su igrali Morešku i ja sam kao mala voljela Morešku. Nisam propuštala ni jednu predstavu pa sam znala cili tekst Bule napamet. Meni je ta predstava bila pojam pa me to jednostavno privuklo da sada, kad sam starija, i sama počnem nastupati. Nadam se da će i moja djeca i nećakinje imati isto razmišljanje kao i ja, izjavila je Ivana Vilović, studentica prve godine marketinga u Dubrovniku, koja već desetak godina vrijedno njeguje ovu tradiciju.

Frančesko Verazza, splitski student koji glumi crnog kralja Moru, ušao u Morešku jer mu je djed glumio Otmanovića, oca crnog kralja.

– Kao mali sam ga gledao kako nastupa, a onda sam skupa sa svojom ekipom iz škole krenuo i sam učiti o ovoj našoj tradiciji. Sa deset godina sam zajedno sa svojim vršnjacima postao i vojnik, a tek nakon nekih sedam godina sam prvi puta nastupio kao crni kralj, izjavio nam je mladi Frančesko nakon još jedne izgubljene bitke za Bulu.