Pretraga

Google pamti sve što pretražujete

A- A+

Posjećujete stranice i ne želite da se zna da idete na njih. Po novom pravilniku, Google pamti cijelu vašu povijest pretraživanja. Evo kako možete ukloniti povijest pretraživanja.

Naime, Google želi omogućiti svojim korisnicima osobnije pretraživanje. Ukoliko koristite Google tražilicu, vjerojatno ste primjetili dijaloški okvir koij vam ukazuje na nova pravila. Većina korisnika ta pravila i ne pročita a zapravo se radi o zaštiti njihove privatnosti. Europska agencija za zaštitu informacija izraila je zabrinutost oko učinka pravila te je tražila francuski CNIL da to istraži. 

Preliminarni rezultati pokazuju da Googleova nova pravila privatnosti nisu u skladu sa zahtjevima Europske direktive za zaštitu podataka – priopćava CNIL.

Nova Googleova pravila stupaju na snagu 1. ožujka, imate vremena da zadržite svoju povijest pretraživanja samo za sebe, i to na sljedeći način:

1. Na Googleu se prijavite na svoj korisnički račun

2. U gornjem desnom kutu otvorite izbornik ispod vašeg korisničkog imena i odaberite opciju Account settings (Postavke računa)

3. Posljednja stavka na uređivanju računa zove se Services (Usluge) koja ima opciju View, enable or disable web-history (Prikaz, omogućavanje i onemogućavanje web-povijesti) – pored toga stoji Go to web history, odaberite to.

4. Google će vas vjerojatno tražiti lozinku, a kada je unesete otvara vam se mogućnost da pobrišete cjelokupnu povijest pretraživanja ili samo dijelove koje želite.