Pretraga

Gotovo nevjerojatno: Do Facebooka i Instagrama uskoro bi mogli osobnim dokumentima

A- A+

Izgleda kako bi uskoro mogao doći kraj smišljanju kreativnih lozinka za prijavu na društvene mreže. Naime, prema prijedlogu Europske komisije ulogiravanje na korisnički račun društvenih mreža mogao bi postati znatno ozbiljniji jer bi nam za to mogao zatrebati identifikacijski broj s nacionalne osobne iskaznice koje se koriste u većini zemalja Europske unije. 

Izvor: Srednja.hr, arhiva

Izdvojeni članak

Novi sistem za društvene mreže mjeri poslušnost građana

I dok smo se primjerice na Facebook, Twitter ili Instagram do sad prijavljivali u svega nekoliko sekundi, prema novom prijedlogu Europske komisije to bi mogao postati nešto duži proces, a njime bismo uskoro društvenim mrežama mogli odavati osobne podatke s osobnih iskaznica, bankovnih kartica i drugih sličnih privatnih dokumenata. 

Ovaj pomalo nevjerojatan prijedlog ideja je Andrusa Ansipa, predsjednika Odbora za jedinstveno digitalno tržište pri Europskoj komisiji, a kao glavna ideja navodi se sprječavanje lažnih profila na društvenim mrežama, prenosi Daily Mail.

U dokumentu Europske komisije o online platformama koji je izašao 25. svibnja na njihove službene stranice stoji kako bi platforme trebale koristiti službene dokumente jer se lozinkama i korisničkim imenima ugrožava sigurnost, a njime bi se sprječila i sve češća pojava lažnih recenzija na internetu.

Prijedlog Estonca Andrusa Ansipa naišao je na negodovanje građana Europske unije jer većina smatra kako će se time ograničiti sloboda govora.