Pretraga

Novi sistem za društvene mreže mjeri poslušnost građana

A- A+

Kineska vlast razvija sustav koji će nagrađivati poslušnost građana. Za pozitivne objave o režimu, kupovanje radničkih cipela ili lokalne hrane korisnici stranice Credit China dobivat će bonus bodove, a za uvoz japanskih proizvoda smanjivat će se ukupni rezultat neposlušnog pojedinca. Ova ‘neobična igra’, koja povezuje virtualni i stvarni svijet, od 2020. postat će obavezna za sve Kineze.

foto: screenshot| www.youtube.com

Prema brojnim svjetskim medijima, u Kini se razvija socijalni kreditni sustav kroz koji će građane ocjenjivati s obzirom na njihovo ponašanje. Poslušni pojedinci, koji će objavljivati, kupovati i dijeliti ‘društveno prihvatljive sadržaje’ za lojalnost će biti nagrađeni bonus bodovima, a sve neposlušne buntovnike za svaki će nepopularan potez kažnjavati smanjivanjem ukupnog rezultata.

Ova naizgled bezazlena igra će, prema web stranici BBC-a, za pet godina postati obavezni sistem ocjenjivanja građana, a veći bodovi pojedincima će olakšavati stjecanje povjerenja, dobivanje kredita ili pronalazak posla.

Izdvojeni članak

Znanstvenici dokazali: Društvene mreže čine nas jadnima i nesretnima

Sesame Credit nagrađuje lojalnost korisnika a Credit China poslušnost građana

Sličan sustav već se koristi i postaje sve popularniji među korisnicima Alibabinog servisa za kupovinu preko interneta. Sesame Credit osmišljen je u obliku programa koji nagrađuje lojalnost svojih korisnika pa svi koji žele sudjelovati u ‘igri’ dobivaju dodatne bodove za redovitu kupovinu preko Alipaya.

Glasnogovornica kompanije Ant Financial, koja je povezana s kineskim gigantom Alibaba te održava sustav bodovanja, za stranicu quartz.com, objasnila je kako pri nagrađivanju za kupovinu ne provjeravaju što se kupuje već samo koliko često.

Osim toga, njihov sustav rangiranja prati i osobne informacije kao što je radni status, vrsta posla ili mjesto prebivališta, ali te podatke koriste isključivo za bolje razumijevanje svojih korisnika i stvaranje obuhvatnije usluge.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Ovako bi izgledale društvene mreže da je 1997. godina

Za 700 bodova nagrada je viza za Luksemburg

Objašnjavaju kako pojedinci iz Šangaja neće imati bolji rezultat od osoba s Tibeta jer ne diskriminiraju ljude s obzirom na mjesto prebivališta. Bodovi se dodjeljuju i s obzirom na redovitost u plaćanju računa i kreditnih kartica, a rezultat može rasti i kada se prijatelji korisnika odluče prijaviti ovom programu lojalnosti. 

Iako je tek u pilot fazi, osobe s visokim rezultatom ostvaruju određene pogodnosti pa BBC navodi primjer mladog para koji je jako zadovoljan novom uslugom zbog koje nisu morali platiti polog za rezervaciju hotelske sobe. Mnogi su entuzijastični pa svoja postignuća, u najnovijoj igri koja povezuje stvarnost i virtualni svijet, redovito objavljuju na društvenim mrežama kao što je Weibo, kineska verzija Twittera.

Mogući rezultat kreće se od 350 do 950. Za manje od 600 bodova dobivaju se utješne nagrade, kao što je petodnevno članstvo za online aplikaciju koja pomaže u pronalaženju partnera. Sa 650 može se iznajmiti auto bez ostavljanja pologa, dok za 700 bodova korisnici ostvaruju pravo na vizu za Luksemburg.

Izdvojeni članak

Poslovi s fokusom na društvene mreže, koji će biti vrlo traženi u 2014.-oj

Kineska vlast pozvala na stvaranje socijalnog kreditnog sustava

Iako mnogi mediji ističu Sesame Credit kao sustav koji vlada razvija u suradnji s Alibabom, u opširnom članku web stranice Quartz, novinar tvrdi da vladin projekt Credit China i Sesame Credit funkcioniraju odvojeno.

Međutim, Alibabin program lojalnosti pokrenut je nakon objave direktive u kojoj kineska vlast poziva na uspostavu socijalnog kreditnog sistema, koji će uz financijsku moć kod građana ocjenjivati i njihovu poslušnost prema režimu.

Prema izjavi znanstvenika Rogier Creemera za qz.com, koji istražuje kinesko pravo i medije na Sveučilištu u Cambridgeu, vlast u Kini želi izgraditi platformu koja će pratiti i utjecati na internet promet kako bi poticala ljude na bolje ponašanje. Smatra kako je sigurno da će se to dogoditi u vidu financija, ali znanstvenik iz Cambridgea tvrdi kako će se prema objavljenim dokumentima pratiti i podaci te informacije o prometnim prekršajima ili poslovnim uspjesima.

O cijeloj ovoj priči snimljen je i video koji pojašnjava konstrukciju stvorenu u američkim i britanskim medijima. U svakom slučaju, još će se raspravljati radi li se ovdje o zapadnjačkoj paranoji ili kineskoj virtualnoj realnosti.