Pretraga

History of cool: Lemmy Kilmister

A- A+

 plus4chan.org

Asteroid juri prema Zemlji. NASA je ispalila zadnje rakete da ga razbije, ali bezuspješno. Gotovo je i svi to znamo. Sekte se skupljaju  po trgovima i proplancima, u bijelim haljama dižu ruke ka nebu prizivajući Božju volju. Televizije se prestaju emitirati. Na nebu se počinje vidjeti crna kugla koja se polako i nezaustavljivo približava. Ljudi, zatvoreni u betoskim podrumima, okruženi kanisterima vode i konzervama, broje krunice, stružu tepihe. Apoklalipsa je s nama i ne možemo ništa.

Na Sunset Stripu u gradu anđela , zabarikadirani su prozori i vrata. Svi osim jednog. Iz Rainbow Rooma čuje se zagušeno pištanje jednorukog đeka. Pred njim sjedi čovjek, više starac, odjeven u crno. Na nogama mu duboke kaubojke od krokodilske kože, u koje ulaze uske hlače. Epolete jakne SS-ove uniforme prikrivaju rijetke vlasi masne crne kose. Ispod brkova visi crveni Marlboro, u ruci visoka čaša Jacka i Cole. Staklene oči hipnotizirano zure u voćke koje se okreću pred njima.

 Kada se bogovi spuste na zemlju naći će samo žohare i Lemmyija. On je jednostavno neuništiv. Kako drugačije objasniti da netko sa šedeset i pet ljeta na leđima i dijabetisom, dnevno popije litru viskija. Kod liječnika ode tek pred novu turneju Motorheada, tamo ustanovi da su jetra, pluća i srce u redu, potom podigne pogled, nasmiješi se i hrapavim glasom kaže Fuck You!

Nadživio je sve. Svi velikani rocka iz njegovog vremena pocrkavali su u vlastitoj bljuvotini, a on je ostao da prkosi wannabe rockerima sa šalovima i cardiganima. Lemmy je kao i muzika koju radi. Prljav, neuštiman, brz i beskompromisan. Dovoljno je čuti jednu pjesmu koju je napisao i znati ćete sve. Sve što je Lemmy htio reći može se saznati iz dva riffa koja zagrme iz njegovog Rickenbackera.

On ne živi u palači na Beverly Hillsu i ne šmrče kokain sa zlatnih pladnjeva. On živi u malom stanu na Sunsest Stripu blizu Rainbowa, okružen sitnicama koje skuplja iz drugog svjetskog rata. I danas, kada njegovi vršnjaci liječe reumu, sjede po parkovima i igraju šah, Lemmy je šest mjeseci godišnje na turneji s najglasnijim rock bendom na svijetu (Giuness). Ili je tamo ili je u Rainbowu. Trećeg nema.

Lemmy Kilmister je hodajuća reinkarnacija rocknrolla. On je otac Heavy Metala. On nije rođen na Zemlji, on je ovdje poslan. I sve će nas nadživjeti.