Pretraga

Hoće li studenti uspjeti doći do sezonskih poslova? ‘Lani nisam radio, nitko mi nije odgovarao na mailove’

A- A+

Kraj akademske i školske godine znači da uskoro dolazi ljeto, što znači da dolazi sezona, što znači da počinju i sezonski poslovi. Sezonski poslovi su većinu vremena rezervirani za studente i srednjoškolce, no sve veći broj ljudi koji ne pripadaju tim kategorijama se odlučuju na rad ljeti, zbog profita. I onda se dogodila pandemija.

Foto: Tea Ovničević|srednja.hr

Pandemija koja posljednjih godinu i pol trese svijet uvelike utječe i na našu ekonomiju. U državi gdje je turizam izrazito bitan, zatvaranje granica i otežavanje putovanja je uzrokovalo velike probleme. Do te mjere da se to moglo osjetiti iz prve ruke već i prošlog ljeta.

‘Ove godine zbog pandemije nisam pronašla posao’

Iako su iza nas neki dobri dani što se tiče turističkih posjeta Lijepoj našoj, i dalje je teško predvidjeti hoće li ova sezona biti dobra koliko one prije pandemije. Naravno, loša sezona znači i manje novaca – pogotovo za sezonske radnike. Većini je to velik problem jer sezonci računaju na te novce.

Prvi problemi su se već počeli javljati, i to u obliku manjka posla. Dobar dio lokala, hotela, hostela i općenito mjesta na kojima su potrebni sezonci, su prije otvaranja nove sezone stavili ključ u bravu, a samim time i sve potencijalne zaposlenike stavili na nulu. Kakvo je trenutno tržište i je li moguće pronaći posao, rekli su nam studenti.

– Odradila sam četiri sezone do sad. Prve dvije godine je rad bio osam sati dnevno sa satnicom 21 kn po satu, zadnje dvije godine je radno vrijeme bilo fleksibilno, ali je prosjek bio 11-12 sati dnevno sa satnicom od 30 kn. Prošle godine sam unatoč koronavirusu uspjela naći posao, i sezona je bila puno bolja nego što se očekivalo. Ove godine zbog pandemije nisam pronašla posao, rekla nam je Ivona (18) s Ekonomije.

Velika očekivanja

Svi se sjećamo da su očekivanja za prošlu sezonu bila izuzetno niska, pa je onda bilo kakav rezultat bio jako dobar – ove godine je situacija nešto drugačija i veća očekivanja su tu. Činjenica da naša sugovornica nije uspjela pronaći posao nije dobar znak. Na svu sreću, naš sljedeći sugovornik je ipak bio nešto bolje sreće.

– Odradio sam četiri sezone. Inače bi to izgledalo tako da dva do tri mjeseca radim u Istri, u jednom jazz klubu. Posla bi bilo puno, ali dobro organiziran tim i dobra priprema otklanjaju sve poteškoće. Naravno i plaća je bila veća, zbog obujma posla. Prošle godine sam isto tako našao posao, ali samo na jedan, ne puni mjesec. Doslovno, gazdi je trebala ispomoć samo sredinom i do kraja osmog mjeseca. Bilo je puno lakše, ali i napornije jer stalno moraš popravljati masku, upozoravati ljude, pristupati na neki distancirani način. Ove godine sam dogovorio sezonu, ili ti ljetni posao i idem na more početkom sedmog mjeseca. Isti Jazz klub, ista Istra, otkrio nam je Matija (24) s Grafičkog fakulteta.

Najveća je sreća svakako kada se vraćate na već poznati teren, pogotovo ako je u pitanju situacija koja vam se sviđa. I da, koliko god bilo nelogično, često se dogodi da se vraćate i poslovima koji vam nisu bili pretjerano ugodni. Na svu sreću, naš sljedeći sugovornik se ne ubraja među takve, on je uspio pronaći posao s boljim uvjetima.

Prošla godina bez posla

– Jednom sam radio sezonu i sad ove godine planiram raditi. Tada je plaća bila oko 3.000 kn, a radio sam smjene od šest sati u jednom kafiću u Zagrebu. Sada sam našao ljetni posao – recepcionar u hotelu na Krku u Njivicama. Počinjem raditi u srpnju pa ne znam kako će biti, ali sigurno odgovornije. Prošle godine sam bio kod kuće, nisam radio – nitko mi nije odgovarao na mailove s prijavom, požalio nam se Mario (22) sa Zdravstvenog veleučilišta.

Mnogima je idealno ljeto ono provedeno bez ikakvih obaveza, pa tako i bez ljetnog posla. No, kako postajete stariji, tako vam je sve bitnije imati ljetni posao. Između ostalog, i zbog financijske neovisnosti, ali i osjećaja odgovornosti, kojeg se i dotaknuo naš sugovornik. Odgovornost je poželjna uvijek, pa tako i sada, u ovim nestabilnim vremenima kada se sve mijenja iz dana u dan.

– Pandemija mi utječe na način polaganja ispita, još se prilagođavam svemu tome online. Nedostaju mi odlasci na fakultet i društvo, ali što je, tu je.  Isto tako, žao mi je zbog svih mogućih događanja koja su odgođena ili ugašena zbog koronavirusa. Ali opet, ne možemo ništa. Smatram da će ova sezona biti dosta uspješna za sve baš zato što je ljudima više prekipjelo slušati o virusu i pravilima ponašanja, mišljenje je Matije (24).