Pretraga

I hrvatskim korisnicima Instagrama stigla velika novost, neki će sada možda češće objavljivati fotke

A- A+

Do sada je samo priče na Instagramu bilo moguće dijeliti s bliskim prijateljima, Instagram je sada počeo s uvođenjem opcije koja omogućuje i dijeljenje objava na feedu s bliskim osobama. Dakle, objavu na Instagramu više ne morate podijeliti sa svima koji vas prate, nego samo s nekolicinom osoba koje unaprijed uvrstite na listu bliskih. Ovu novu opciju već su primijetili i neki korisnici u Hrvatskoj.

Ikone Instagrama i Facebooka

Ikone Instagrama i Facebooka | foto: Canva

Nije tajna da nešto mlađe generacije ne objavljuju puno sadržaja na Instagramu i da mnogi od njih uz ‘javni’ imaju i tzv. ‘privatni’ profil koji je rezerviran samo za njihove najbliskije prijatelje. Drugim riječima, na kojem bez suzdržavanja mogu objavljivati sadržaj koji neće biti vidljiv njihovim tetama ili starijoj braći. No, potrebi za duplim profilima možda se nazire kraj.

Sada i objave možete dijeliti samo s bliskim prijateljima

Instagram je, naime, uveo mogućnost dijeljenja objava na feedu samo s bliskim prijateljima. Do sada je, podsjetimo, bilo moguće s bliskim prijateljima dijeliti samo priče, a sada je tu opciju moguće koristiti i kod objave drugog sadržaja.

Nova opcija već je stigla i nekim korisnicima u Hrvatskoj. Da biste podijelili objavu samo s bliskim prijateljima, slijedite uobičajene korake koje inače odrađujete kada objavljujete sadržaj. Prije nego objavite fotografiju ili Reel, pojavit će vam se odjeljak Publika (Audience), a nakon što kliknete na to možete odabrati opciju ‘svi’ ili ‘bliski prijatelji’. I to je to, na objavama koje vide bliski prijatelji bit će vam u gornjem kutu vidljiva zelena oznaka.

instagram

Screenshot: Instagram

Prvo morate sastaviti listu bliskih prijatelja

Dakako, prije toga trebate sastaviti listu bliskih prijatelja. Ako ste već za tu listu prijatelja objavljivali priče, onda je već imate, a ako ne listu ćete sastaviti tako da na svom profilu prvo dodirnete tri crtice u gornjem desnom kutu. Odaberite opciju ‘bliski prijatelji’ i možete birati osobe koje ćete uvrstiti na listu bliskih prijatelja te potom kliknite na ‘gotovo’.

Opcija objavljivanja priča samo za listu bliskih prijatelja predstavljena je na Instagramu još 2018. godine. Nije tajna, primjećuju to brojni specijalizirani mediji, da korisnici Instagrama sve manje objavljuju sadržaje na svom feedu. I CEO Instagrama, Adam Mosseri, priznao je da korisnici objavljuju puno više priča i češće šalju poruke, nego što objavljuju fotografije ili videe na feed. Pa je jasno da je uvođenje ove nove opcije dijeljenja objava samo za bliske prijatelje jedan od pokušaja Instagrama da privoli korisnike na češće objave.