Pretraga

Ideje za novi binge: Kultne serije iz 2000-ih koje se isplati pogledati

A- A+

Gledanje serija nekad i danas je potpuno drugačija stvar. Danas smo naviknuli na to da cijelu sezonu pogledamo u jednom danu i da su nam odmah dostupne sve epizode, dok je prije emitiranje serija trajalo mjesecima, s jednom epizodom tjedno. Tada se strpljivo čekalo pred televizijom da se pojavi uvodna špica, koja se danas najčešće preskače.

Foto: Victoria Heath; Unsplash

Ništa u životu nije stalno, osim promjene. To se primjenjuje i na trendove u industriji zabave, odnosno filma. Nekad je film bio najpopularniji format, dok su danas to serije. Nekad su serije po sezoni imale i više od dvadeset epizoda, dok je danas standard pao na tek desetak. Nekad su se serije gledale mjesecima, dok ih je danas moguće u potpunosti pregledati u tek nekoliko dana.

Novim generacijama sasvim sigurno više odgovara novi format, koji je lakši za bingeanje (zato i je takav), no ima nešto i u onim starim oblicima serija. Iako su ‘teže’ za probaviti, imaju ono nešto zbog čega su nam i dalje danas zanimljive. Naravno, neke su postale u potpunosti neprihvatljive zbog šala i pošalica koje danas jednostavno ne prolaze, no većina je i dalje aktualna.

Izdvojili smo nekolicinu starijih serija koje se zaista isplati pogledati – pogotovo u ovo vrijeme rokova kada samo tražite kada gubiti vrijeme!

Izdvojeni članak
Zgodna žena

Ovo bi trebali svi pogledati: Filmovi i serije sa snažnim ženskim likovima

Gilmorice

Serija koja prati mladu samohranu majku i njezinu kćer je početkom tisućljeća oduševila ljude diljem svijeta, a nedavno je čak doživjela i svoj nastavak na Netflixu. U svojih sedam sezona i 153 epizode, serija se bavi problemima s kojima se mnogi susreću u odrastanju, ali i kasnije – kao odrasle osobe.

Gledajući život Lorelai Gilmore, koja je postala majka sa šesnaest godina, svi se mogu pronaći u njemu. Odrasla žena kojoj njezina majka i dalje sve zamjera i provjera te joj praktički ne vjeruje. Zvuči poznato? Rory Gilmore, dežurna štreberica koja prolazi kroz svoje prve ljubavne brodolome i razočaranja u život, ljude, pa i samu sebe. Zvuči poznato? Sve epizode, kao i nastavak snimljen u 2016. godini, su dostupne na Netflixu.

Tudori

Ako vam se svidjela serija Bridgerton, onda je ovo kao stvoreno za vas. Povijesna drama, smještena u vrijeme vladavine Henrika VIII, koji je ostao zapamćen po tome što se odvojio od katoličke crkve, samo kako bi se mogao razvesti i ponovno oženiti, je prepuna zapleta, intriga i odjeće koja će vas oduševiti.

Serija ima tek 38 epizoda (što je malo za ondašnje standarde), raspoređenih u četiri sezone. Osim što će vas oduševiti radnja, nije naodmet spomenuti i tko glumi u seriji – između ostalog i Henry Cavill. Osim što ćete uživati gledajući njega i ostale glumce, saznat ćete i svašta nešto povijesti Engleske.

Žica

Neki kažu da je upravo ovo najbolja serija ikad snimljena, a morat ćete ju pogledati kako biste sami procijenili. Nije jedna od onih serija koje ćete moći pogledati u jednom danu, no isto tako se nećete moći odvojiti od nje. Bavi se teškim temama koje su i dalje, skoro dvadeset godina nakon početka emitiranja serije, i dalje aktualne. Iako su svih pet sezona međusobno povezane, svaka sezona ima zasebnu radnju na koju se posebno fokusira.

Inače, kreator serije, David Simon, je priznati američki novinar koji se prije pisanja ove serije susretao sa stvarima koje prikazuje na ekranu. Nažalost, to je tužna stvarnost od koje je teško pobjeći, ali i od koje ne treba bježati!

Tračerica

Iako je snimana krajem 2000-ih, sasvim sigurno ju možemo smjestiti u to razdoblje. Vrijeme neobičnih modnih kombinacija, mobitela u boji i otkrivanja mogućnosti Interneta. Dodajte k svemu tome par razmaženih bogataša srednjoškolaca i dobijete Tračericu. Serija je to koja je obilježila generaciju, ali nastavlja biti hit i danas – citati Blair Waldorf još će se dugo pamtiti.

Ovu seriju nećete moći prestati gledati zbog želje da saznate tko je tračerica, ali sasvim sigurno će vam trebati neko vrijeme da ju pogledate u potpunosti. Sa svojih 121 epizodom u trajanju od četrdeset minuta, par tjedana se nećete pitati što gledati. Ako vam se svidi, bit će vam drago znati da se upravo snimaju nove epizode. Doduše s novim likovima, ali uvijek na istom mjestu.

Uvod u anatomiju

Serija koja se emitira već više od petnaest godina, ne da je obilježila jednu generaciju, već nas i dalje obilježava. U ova skoro dva desetljeća, snimljeno je više od 350 epizoda, a još uvijek izlaze nove epizode trenutne sezone. Riječ je o seriji koja je mnoge potaknula da se bave medicinom, ali i da traže pravu ljubav.

Iako biste očekivali da će se serija u potpunosti raspasti nakon tako dugog emitiranja, to nije ovdje slučaj. Svaka epizoda će vas nanovo oduševiti i podsjetiti zašto toliko volite tu seriju. U trenutnoj sezoni se bave s gorućom temom pandemije koronavirus, ali i sa svim ostalim temama koje su aktualne – od društvenih odnosa pa do položaja pojedinaca u društvu.