Pretraga

Imate ideju kako usporiti klimatske promjene? Budite #PrvaGeneracija i plakatom ispričajte svoju priču

A- A+

Na kraju su prosvjeda protiv klimatskih promjena mladi iz nekoliko hrvatskih gradova nadležnima uručili popis svojih klimatskih zahtjeva. Dok se po pitanju klime čekaju konkretne političke mjere, švedsko veleposlanstvo, iz čije je zemlje eko priča i krenula, s još nekoliko organizacija poziva školarce na sudjelovanje u kampanji #PrvaGeneracija. Zadatak je plakatom ispričati svoju priču o održivom planetu te se do svibnja prijaviti na natječaj. Najboljih pet bit će dijelom završne izložbe.

Ujedinjeni narodi su 2016. donijeli Ciljeve održivog razvoja, odnosno, Globalne ciljeve za održivi razvoj koji se žele postići do 2030. godine. Među 17 glavnih ciljeva, nekoliko se njih odnosi na zaštitu okoliša i usporavanje klimatskih promjena.

Godinu nakon što su doneseni, Švedska je vlada pokrenula inicijativu #PrvaGeneracija čija je zadaća osvijestiti mlade i edukatore o spomenutim Ciljevima. S još tisuću djece i mladih iz petnaestak zemalja svijeta, prije tri su se godine kampanji pridružili i hrvatski učenici.

Prošle godine je tako dvjestotinjak naših učenika predstavljalo svoje informativne kampanje na temu jednog od 17 ciljeva. Potom ih je najboljih pet predstavljalo pred svojim vršnjacima na Nacionalnoj konferenciji mladih.

Senzibilizacija i edukacija javnosti: Ove godine klima u fokusu

Izdvojeni članak

[Neobični kolegij] Svi ga mogu upisati, a naučit ćete važnost izmeta kitova za okoliš

#PrvaGeneracija se nastavlja i ove godine, a u fokusu ovogodišnjeg natječaja je klima. Njegov je organizator Veleposlanstvo Švedske, a partneri su organizacije civilnog društva Terra Hub, WWF Adria i Odraz.

U natječaju mogu sudjelovati svi osnovnoškolci i srednjoškolci, a prijave traju do 10. svibnja putem mail adrese [email protected].

Zadatak je izraditi plakat koji se odnosi na jedan od 17 Globalnih ciljeva održivog razvoja (COR), a koji se izravno ili neizravno odnosi na klimu i klimatske promjene.

Izrađeni bi plakat trebao senzibilizirati javnost za odabrani cilj i njegov učinak na klimatske promjene.

Najboljih pet bit će izloženo na završnoj izložbi

– Pozivam sve učenike i učenice, cure i dečke, da razmisle o ugljičnom, plastičnom ili otisku
neke druge vrste koji ostavljaju na planet kada idu u školu, dok putuju, dok biraju što kupuju,
što jedu i kako se zabavljaju. Sve se to zbraja i utječe na živi svijet, ističe Sandra Vlašić iz
Terra Huba.

Vlašić pritom poručuje učenicima da prouče Ciljeve održivog razvoja, prijave se na projekt, iskažu svoje prijedloge o održivom planetu te tako naprave prvi korak za svijetliju budućnost Zemlje.

Najboljih pet radova bit će izloženo u Studenskom centru u Zagrebu od 30. svibnja do 5. lipnja, tijekom EU tjedna održivog razvoja.

Izdvojeni članak

Srednjoškolci mijenjaju odnos prema zelenom? Profesori uvode održivi razvoj u naše škole

Izložbu je kreirao Švedski Institut kako bi prikazao kako se ondje nosi s provedbom Ciljeva. Uz to, na dan će se njena otvaranja održati panel diskusija na kojoj će sudjelovati predstavnici iz civilnog i poslovnog sektora te finalisti natječaja.

Detaljne uvjete natječaja koji za cilj ima potaknuti međunarodnu suradnju i edukaciju o održivom razvoju možete pronaći na stranci WWF-a, najveće organizacije za zaštitu prirode.