Pretraga

Istraživanje koje smo proveli pokazuje da su lektire ipak bitne, iako ih baš ne volite čitati

A- A+

Portal srednja.hr je u suradnji s Gradskim dramskim kazalištem Gavella proveo istraživanje o čitanju lektira te stavovima maturanata o kazalištu i navikama odlaska u kazalište. Gotovo 800 učenika iz više od 200 škola je činilo naš uzorak. Jučer smo objavili rezultate istraživanja povezanih s kazalištem, a danas donosimo rezultate istraživanja stavova srednjoškolaca o lektiri.

Istraživanje je osmišljeno s ciljem prikupljanja podataka o stavovima i preferencijama maturanata povezanih s kazalištem koji će posljedično poslužiti kao temelj za razvijanje aktivnosti povezanih s popularizacijom kazališta među mladima i podizanjem svijesti mladih o važnosti participacije u kulturnim događanjima. Također, htjeli smo saznati stavove mladih o čitanju lektire i čitanju knjiga u slobodno vrijeme.

Izdvojeni članak

Istraživanje portala srednja.hr sa 800 maturanata o kazalištu i lektirama

Istraživanje je provedeno preko online upitnika na uzorku čitatelja portala srednja.hr. Prikupljanje podataka trajalo je od 21. svibnja 2018. do 11. lipnja 2018. U istraživanju je sudjelovalo 797 ispitanika. Prosječna dob naših ispitanika bila je 18 godina, a uzorak su 86,7% činile djevojke i 13,3% dečki.

Najveći broj ispitanika dolazi iz grada Zagreba (27,48%), potom iz Zagrebačke županije (13,80%), Osječko-baranjske županije (8,16%) i Splitsko-dalmatinske županije (7,65%). Ispitanici ovog istraživanja su bili učenici sveukupno 218 škola u Hrvatskoj.

Najveći broj naših ispitanika pročitalo je više od 10 lektira u protekloj školskoj godini, njih 32,87%. Što se tiče knjiga koje ne upadaju u lektiru, samo 20,45% ispitanika nije pročitalo niti jednu izvan obavezne literature.

Više od polovine naših ispitanika smatra kako su ih pročitane lektire naučile nečemu novome. S druge strane, 39,78% ispitanika se slaže ili u potpunosti slaže da su lektire koje su pročitali bile zanimljive, dok se 29,24% ispitanika s time ne slaže ili uopće ne slaže.

Ipak, naši ispitanici u najvećoj mjeri smatraju kako lektire nisu pretjerano zabavne. Njih čak 46,05% smatra kako lektire nisu zabavne, a 41,28% ispitanika smatra kako su lektire koje su pročitali bile dosadne. To posljedično dovodi i do toga da većina naših ispitanika, njih 55,96% se slažu ili u potpunosti slažu da lektire čitaju jer moraju.

No, ipak, naši ispitanici smatraju kako je dobro što postoje lektire i smatraju da ih je čitanje lektira ipak naučilo nečemu. 51,45% naših ispitanika se ne slaže ili uopće ne slaže s tvrdnjom da ih pročitane lektiru nisu ničemu naučile. Nadalje, 63,45% ispitanika se ne slaže ili u potpunosti se slaže da bi bilo najbolje da lektire ne postoje, dok to, s druge strane, misli tek 17,32%.

Kako je istraživanje provedeno preko online upitnika i suradnja je bila dobrovoljna, moramo naglasiti kako postoji mogućnost da su samo određeni maturanti bili ispitanici, primjerice samo oni s dobrim ocjenama ili oni koji vole rješavati ankete, ali i samo oni koji čitaju portal srednja.hr. Stoga ne možemo tvrditi kako se rezultati ovog istraživanja mogu generalizirati na sveukupnu generaciju maturanata, ali s obzirom na veličinu uzorka i činjenicu da su sudjelovali učenici iz 218 škola možemo tvrditi da su rezultati značajni.

Premda rezultati pokazuju kako mladi ne smatraju da su lektire nešto zabavno, ohrabrujuće je što u isto vrijeme smatraju kako je bitno čitati lektire i da ipak nešto nauče iz njih.