Pretraga

Istraživanje portala srednja.hr sa 800 maturanata o kazalištu i lektirama

A- A+

Portal srednja.hr je u suradnji s Gradskim dramskim kazalištem Gavella proveo istraživanje o stavovima maturanata o kazalištu i navikama odlaska u kazalište te čitanju lektira. Gotovo 800 učenika iz više od 200 škola je činilo naš uzorak, a dobili smo rezultate koji su nas jako razveselili.

Istraživanje je osmišljeno s ciljem prikupljanja podataka o stavovima i preferencijama maturanata povezanih s kazalištem koji će posljedično poslužiti kao temelj za razvijanje aktivnosti povezanih s popularizacijom kazališta među mladima i podizanjem svijesti mladih o važnosti participacije u kulturnim događanjima.

Istraživanje je provedeno preko online upitnika na uzorku čitatelja portala srednja.hr. Prikupljanje podataka trajalo je od 21. svibnja 2018. do 11. lipnja 2018. U istraživanju je sudjelovalo 797 ispitanika. Prosječna dob naših ispitanika bila je 18 godina, a uzorak su 86,7% činile djevojke i 13,3% dečki.

Najveći broj ispitanika dolazi iz grada Zagreba (27,48%), potom iz Zagrebačke županije (13,80%), Osječko-baranjske županije (8,16%) i Splitsko-dalmatinske županije (7,65%). Ispitanici ovog istraživanja su bili učenici sveukupno 218 škola u Hrvatskoj.

Najveći broj ispitanika u kazalište ide nekoliko puta godišnje, njih 42,91%, a jednom godišnje u kazalište ide 29,23% ispitanika.

U kazalište najčešće idu sa školom, to je odgovorilo 50,82% ispitanika. No, tek njih 13,55% je reklo da im je najbolje ići u kazalište sa školom, nego su se kao najbolji suputnici za odlazak u kazalište pokazali prijatelji, i to nam je potvrdilo čak 61,36% ispitanika.

Unakrsnom analizom se pokazalo da oni koji idu češće sa školom u kazalište, idu jednom ili nekoliko puta godišnje u kazalište, a oni koji idu u kazalište jednom mjesečno najčešće to čine s prijateljima.

Naši ispitanici su u najvećoj mjeri gledali predstave u kazalištima: HNK Zagreb 47,80%, Gavella 43,29%, Trešnja 39,40%, Exit 37,26%, Kazalište Komedija 36,64%, Kerempuh 35% i ZKM 27,73%.

Našim ispitanicima najviše su se svidjele predstave u kazalištima:
Exit 23,46%, HNK Zagreb 23,21%, Gavella 18,95% i Kerempuh 15,31%.

Velik broj naših ispitanika smatra da bi trebali ići u kazalište češće nego što idu sada, to nam je potvrdilo njih 79,42%.

Razlog slaboj posjećenosti kazališta nije sama (ne)zanimljivost predstava jer je najveći broj ispitanika, njih 38,27% dalo neutralan odgovor kada smo ih pitali da li bi išli u kazalište da su predstave zanimljivije.

Možda se razlog ne odlaska u kazalište krije u cijenama karata za kazališne predstave, jer je 64,61% ispitanika reklo da bi išli češće da su karte jeftinije. Zanimljivo, skoro jednako toliko ispitanika je reklo da nije upoznato s popustima koja kazališta nude srednjoškolcima i studentima, njih 62,48%. Unakrsnom analizom ova dva pitanja dobili smo podatak da upravo oni koji su se izjasnili da su im karte preskupe istovremeno ne znaju za popuste.

Rezultati pokazuju da naši ispitanici u velikoj mjeri vole gledati predstave koje su napravljene prema književnim djelima koja čitaju kao lektire, a to je potvrdilo njih 69,76%. Oko polovice ispitanika izrazilo je želju da za svaku lektiru postoji predstava.

Ipak, našim ispitanicima kazališne predstave napravljene prema lektirama ne mogu nadomjestiti lektiru niti na takve predstave gledaju kao na supstituciju za čitanje. Njih 66,25% se izjasnilo da im predstava ne može zamijeniti pročitanu lektiru, ali da su takve predstave dobre jer im pomažu bolje shvatiti radnju smatra njih čak 79,67%.


Da su kazališne predstave napravljene prema lektirama dobre jer ih potiču na razmišljanje o pročitanom smatra njih ukupno 73,77%, a njih 74,03% smatra da su im takve predstave pokazale nešto što čitajući nisu primijetili.

Kako je istraživanje provedeno preko online upitnika i suradnja je bila dobrovoljna, moramo naglasiti kako postoji mogućnost da su samo određeni maturanti bili ispitanici, primjerice samo oni s dobrim ocjenama ili oni koji vole rješavati ankete, ali i samo oni koji čitaju portal srednja.hr. Stoga ne možemo tvrditi kako se rezultati ovog istraživanja mogu generalizirati na sveukupnu generaciju maturanata, ali s obzirom na veličinu uzorka i činjenicu da su sudjelovali učenici iz 218 škola možemo tvrditi da su rezultati značajni.

Ono što možemo zaključiti iz ovog istraživanja jest da mladi (maturanti) ne idu u kazalište koliko bi htjeli ići i percipiraju odlaske u kazalište kao nešto bitno za njih kao pojedince. Ne smatraju da su kazališne predstave napravljene prema lektirama supstitucija za pročitanu knjigu, već im takve predstave otkrivaju nešto što čitajući nisu primijetili i potiču ih na razmišljanje o pročitanom. Percepcija odlaska u kazalište, ali i čitanje lektira je pozitivna kod većine ispitanika, što ostavlja veoma optimističan dojam.