Pretraga

Istraživanje pokazalo: Mladi koji puše travu imaju problema s pamćenjem i učenjem

A- A+

Legalizacija marihuane mnogima ne zvuči kao loša ideja. Konzumenti bi znali što kupuju, a značajno bi se napunio i državni proračun. No, novo istraživanje otkriva da posljedice pušenja trave mogu biti dugoročne i uveliko utjecati na kognitivne sposobnosti pojedinca.

Foto: Unsplash

Prošlogodišnje istraživanje Europskog centra za monitoring droga, otkrilo je da je Zagreb po potrošnji marihuane prvak Europe. To za mnoge i nije toliko čudno, budući da se prizori ‘mrvljenja i rolanja’ mogu vidjeti gotovo svakog dana u gradskim parkovima, a na partijima je marihuana gotovo neizbježna uz, naravno, ‘konvencionalni’ alkohol.

Oni koji često puše travu, gotovo će se uvijek ‘izvlačiti’ na kvazi činjenice da ne uzrokuje ovisnost, da pomaže u spavanju, depresiji, anksioznosti i brojnim bolestima. To, u neku ruku, možda i je istina, no znanstvenici bez obzira na to podsjećaju na dugoročne posljedice koje konzumacija marihuane može donijeti.

Smanjeno obrazovno postignuće i loš radni učinak

Prošlog tjedna, naime, izašlo je istraživanje u časopisu Addiction, koje otkriva da posljedice marihuane mogu biti dugoročne i puno teže nego što se prethodno mislilo, posebno kod adolescenata.

-Naše istraživanje omogućilo je da istaknemo nekoliko kognitivnih područja narušenih upotrebom kanabisa, uključujući probleme s koncentracijom i poteškoće pri pamćenju i učenju, što može imati značajan utjecaj na svakodnevni život korisnika, rekao je za CNN izvanredni klinički profesor psihijatrije na Sveučilištu u Montrealu i koautor istraživanja, dr. Alexandre Dumais.

Dumais je istaknuo da korištenje kanabisa u mladosti može posljedično dovesti do smanjenog obrazovnog postignuća, a kod odraslih i do lošeg radnog učinka te opasne vožnje. Te posljedice, svakako, mogu biti gore kod onih koji svakodnevno puše travu.

Izdvojeni članak
trava marihuana kanabis

Legalizacija marihuane povezana s većim brojem pokušaja samoubojstva kod mladih, kaže novo istraživanje

Adolescenti koji puše travu u opasnosti su od oštećenja mozga

Ovo je istraživanje za CNN komentirala i profesorica pedijatrije na Fakultetu medicine i javnog zdravstva Sveučilišta Wisconsin, dr. Megan Moreno, koja smatra da se ono treba uzeti kao ključni dokaz za prevenciju konzumacije marihuane u mladosti.

-Istraživanje pruža snažne dokaze o negativnim kognitivnim učincima konzumacije kanabisa. Osim toga, sada znamo da se mozak nastavlja razvijati do 25. godine. Roditelji bi trebali biti svjesni da su adolescenti koji koriste marihuanu u opasnosti od oštećenja mozga, rekla je Moreno.

Negativan utjecaj na višu razinu razmišljanja u mozgu, otkriven je upravo kod glavne psihoaktivne komponente u marihuani, tetrahidrokanabinola (THC), zbog kojeg se konzumenti i osjećaju ‘napušeno’. Funkcije na koje THC negativno utječe su sposobnost donošenja odluka, pamćenja podataka, planiranja, organiziranja, rješavanje problema, ali i kontrole emocija te ponašanja.

Nisu sigurni postoji li mogućnost oporavka

Znanstvenici, doduše, nisu sigurni postoji li mogućnost oporavka od ovih nedostataka. Dumais je istaknuo da je istraživanje otkrilo da je THC spoj topljiv u mastima te da se može pohraniti u tjelesnu masnoću i mjesecima se ispuštati u krvotok.

Prijašnja istraživanja pokazuju da se negativni učinci na mozak mogu ublažiti nakon prestanka konzumacije marihuane, ali to sve ovisi o pojedincu, odnosno koliko je često prije toga pušio travu i koje količine. Osim toga, kao jedna od stavki ističe se i dob u kojoj se počelo s konzumacijom.

-Trebalo bi razmotriti preventivne i interventne mjere za edukaciju mladih o korištenju kanabisa i obeshrabrivanje od njegove kronične upotrebe. Mladi su i dalje posebno osjetljivi na negativne učinke kanabisa, zaključio je na koncu Dumais.