Pretraga

Jeste li čuli za ‘nepo babies’? Njima je pronaći posao i živjeti, jednostavno, lakše

A- A+

‘Nepo baby’, prema Urban Dictionary, izraz je za dijete neke slave osobe koje je postalo poznato zbog nepotizma. Odnosno, samo zato što je to dijete već neke poznate slavne osobe. Često nemaju nikakve posebne vještine i poznati su samo zbog poveznice sa svojim roditeljima. Ipak, ponekad su te osobe stvarno talentirane u glumi ili modelingu.

štikle

Foto: Pixabay

‘Nepo baby’ osobe su kojima je život, u tome se moramo složiti, jednostavno lakši. Urban Dictionary kaže da te osobe ne trebaju nužno biti loše u svome poslu, ali put do uspješne karijere im je jednostavniji. Netko s prosječnim glumačkim vještinama teško će uopće upisati akademiju, no ako se radi o djetetu nekog već etabliranog glumca, stvar će biti lakša. Osobe koje nisu ‘nepo baby’ da bi postale slavne ili najbolje u svom poslu, pogotovo ako se radi o glumi, modelingu ili pjevanju, trebaju uložiti više napora i truda.

‘Nepo babies’ često se u serijama prikazuju kao nasilnici

Gdje ćemo pronaći najviše ‘nepo babies’? Pa, dakako u Hollywoodu. Urban Dictionary nije se ustručavao te je napisao i primjere za ‘nepo babies’. To su, za njih, Lilly Rose Depp, Taissa Farmiga te gotovo svi glumci serije ‘American Horror Story’. Naime, američki magazin Vulture pisao je kako nitko ne voli više ‘nepo babies’ od Ryana Murphyja. On je kao redatelj u svojoj seriji ‘American Horror Story’ te u spinoffu te serije ‘Stories’, piše Vulture, jednostavno obožavao mlade glumce s već poznatim prezimenima. Obožavateljima nije dugo trebalo da to shvate pa su seriju počeli nazivati odskočnom daskom za ‘nepo babies’.

Nije poznato je li Murphy tim činom želio ući u krug slavnih ili je jednostavno volio da su slavni nekako uključeni u njegove spletke. Tako je u toj seriji glumila Paris Jackson, kći Michaela Jacksona i to kao tipična srednjoškolska nasilnica koja je tjerala svoju prijateljicu da podijeli svoje nasilne seksualne fantazije. Vulture piše da je Murphy često u serijama prikazivao ‘nepo babies’ kao nasilnike.

Tu su i Kaia Gerber, kći američke manekenke i glumice Cindy Crawford, zatim Grace Gummer, kći Merly Streep. U seriji je bila i nećakinja Julie Roberts, Emma Roberts, ali i Billie Lourd – kći glumice Carrie Fisher i agenta u Hollywoodu Bryana Lourda, a baka joj je bila glumica i pjevačica Debbie Reynolds.

To je samo jedna od serija u kojoj se pojavljuje niz ‘nepo babies’. Vulture je o njima toliko izvještavao da su čak pokrenuli serijal robe za, kako su napisali, ‘stvarnu djecu’ na kojima je pisalo – ‘nepo baby’. U ‘nepo babies’ spada i, primjerice, Lily-Rose Deep glumica je i model, ali i kći glumca Johnnyja Deppa i pjevačice, glumice i modela Vanesse Paradis.

Izdvojeni članak
držanje za ruke maloljetnici veza par

Generacija Z sve manje ulazi u romantične veze: ‘Moraju se zvijezde poklopiti da se nešto dogodi’

 

‘Nepo babies rade za legalne tvrtke i banke’

– Osjećam da je jedini način da se nosiš s nepotizmom, koji vam definitivno daje ogromne prednosti u životu, to da ćete priliku dobiti besplatno, ali šanse neće biti nemoguće. Morate nastaviti raditi dobar posao. Ako radite loše, šanse će prestati, rekla je za Rolling Stone Maya Hawke iz ‘Stranger Things’ kći je glumice i modela Ume Thurman te glumca i redatelja Ethana Hawke.

Da ‘nepo babies’ obožavatelje mogu razočarati pokazuje i jedan Tweet o kojem je pisao i Guardian. Jedan je obožavatelj tijekom gledanja serije ‘Euphoria’ saznao da je Lexie Howard zapravo Maude Apatow, kći američke glumice Leslie Mann i filmskog redatelja Judda Apatowa. No, kasnije se saznalo i da je otac producenta te serije režisirao ‘Good morning, Vietnam’. Kao ‘nepo babies’ istaknuti su i Zoe Kravitz, glumica u filmovima ‘X-Men: First Class’, ‘Big Little Lies’ i ‘The Batman’, čiji je otac glumac i glazbenik Lenny Kravitz. Ona je pak rekla za QG da je ‘potpuno normalno da ljudi rade u obiteljskom poslu’.

– ‘Nepo babies’ o kojima biste se svi trebali brinuti su one koje rade za legalne tvrtke, one koje rade za banke i one koje rade u politici, ako već govorimo o posljedicama u stvarnom svijetu i otimanju prilika ljudima. Ali to me se ne tiče, rekla je o ovoj temi na Twitteru pjevačica Lilly Allen, kći glumca Keitha Allena i producentice Alison Owen, ali i sestra glumca Alfieja Allen.

Ipak, treba reći da ‘nepo babies’ zaista mogu biti talentirane. Mnoge su takve zvijezde znale reći da su im obiteljske veze znale odmoći u pronalaženju posla jer ih se odmah karakteriziralo kao, na primjer, ‘nepo baby’ i da nisu ni imale priliku pokazati svoje talente i vještine. Moguće je i da su djeca talentiranih glumaca ili glazbenika naslijedili gene svojih roditelja te im je jednostavno ‘urođeno’ da budu talentirane i slavne. Usto, budući da dolaze iz bogatih obitelji, takvoj djeci roditelji mogu plaćati razne privatne škole gdje mogu usavršavati svoje vještine, što drugi  roditelji isto talentiranoj djeci ne mogu priuštiti.

Upravo tu vidljiva je razlika u prilikama, kao što je rekla i Maya Hawke. U Hrvatskoj se o ‘nepo babies’ baš i ne govori puno, ne postoji nikakvo istraživanje niti medijski članak koji bi rekao ‘Pogledajte, ovo su ‘nepo babies’ u Hrvatskoj’. U Hollywoodu je to ipak nešto drugačije, ali sigurno možemo reći da su nepotizam i ‘nepo babies’ vidljivi svugdje u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Samo treba pričekati vrijeme kada će se o tome početi govoriti i kod nas.