Pretraga

Kako je hrvatska kultura glasovala na referendumu

A- A+

Iako referendumsko pitanje ‘jeste li za da se u Ustav unese odredba kojom je brak zajednica muškarca i žene’ praktički definira samo jedan pojam, u hrvatskom se medijskom prostoru diglo puno prašine oko toga, a o propitivanju ideoloških konotacija pitanja, uključili su se predstavnici iz svih područja društva, a po strani nisu ostali niti visoki politički predstavnici. Kada je riječ o kulturnjacim, za razliku od građana, većina ih se opredjelilo protiv. U tekstu donosimo tko se iz područja kulture izjasnio za, a tko protiv.

Foto: srednja.hr

Svi su posljednjih mjeseci htjeli dati svoj obol raspravi o referendumu te su se potezala ideološka tumačenja postavljenog pitanja. Za razliku od drugih slojeva društva predstavnici kulture su se većinski odredili protiv, ali stvari dakako nisu jednosmjerne i jednoznačne. U tekstu donosimo tko je iz kulture i s njezina ruba zaokružio da, a tko protiv.

Izdvojeni članak

Za ili Protiv? Referendum o braku podijelio Hrvatsku

Dodjela Nagrada hrvatskog glumišta obilježena dvjema porukama Protiv

Poruke i očitovanja o  referendumu nisu zaobišle ni svečanu dodjelu Nagrada hrvatskog glumišta. Štoviše, u dvije su se situacije akteri jasno odredili. Prvo je glumica Urša Raukar u jednoj od glazbenih točaka, na harmonici istaknula natpis Protiv.

Zatim je na samom kraju dodjele, ravnateljica Talijanske drame riječkog HNK Laura Marching, držeći govor poslije primljene nagrade za najbolju dramsku predstavu ustvrdila, da se puno zahvaljuje, jer nije lako izabrati jedno manjinsko kazalište za ta tako prestižnu nagradu. ‘Da prođe referendum, mi možda ne bismo ni postojali’, poručilja je Marching, za što je zaradila gromoglasan pljesak okupljenih kazališnih djelatnika.

Neki od glumaca koji su se također jasno odredili protiv te sudjelovali i u kampanji za ovakvo određenje su i Nataša Janjić Lokas, Damir Markovina, Barbara Nola te Jelena Veljača, kao i filmski redatelj Vinko Brešan.

S druge strane nije zabilježeno javno očitovanje nekog kazališnog ili filmskog djelatnika, koji je naglasio da će glasati Za na referendumu.

Izdvojeni članak

Slavonska profesorica poručila koga bi sve trebalo zaštiti prije braka

Cijenjena izdavačka kuća na svome štandu na Interliberu bila jasna

Izdavačka kuća Jesenski Turk, na svome je štandu na najvećem sajmu knjige u Hrvatskoj Interliberu, željela poslati jasno očitovanje o referendumskom pitanju pa je uz svoj logotip postavila i znak protiv.

No, kao i u slučaju glumaca, među književnicima također dominira struja Protiv, no nije tako isključivo svrstana na jednu stranu.

S jedne strane ‘barikade našli su se Mani Gotovac, Goran Tribuson, Ivana Simić, Bodrožić, Renato Baretić, a s druge književnik i autor Smogovaca Hrvoje Hitrec, Slobodan Novak, Predrag Raos.

Izdvojeni članak

Profesor Burić matematički objasnio zašto će na referendumu zaokružiti ‘PROTIV’

Pop kultura i mediji

Kako smo najavili u drugom paragrafu, dotaknut ćemo se i stavova ljudi, koji su na rubu kulturne djelatnosti. Tako su se među glazbenicima jasno protiv odredili Mile Kekin, TBF, Let 3, Kawasaki 3p, Severina, kao i u Hrvatskoj jako popularni bosanskohercegovački bend Dubioza kolektiv. Oni su obradivši staru sevdalinku, poručili kakvo imaju mišljenje o pitanju na referendumu.

Za se jasno odredio Thompson, kao i Ladislav Iličić, glazbenik i violinist u Simfonijskom orkestru HRT-a te jedan od nositelja inicijative za pokretanje referenduma o braku.

Veliki broj Medija i medijski djelatnika, također je odlučio jasno iskazati svoje preferencije. Tako su se Jutarnji list, Novi list, te Glas Istre odredili Protiv, dok su Za Nacija i dnevno.hr.

Kada je riječ o pojedincima, Danijela Trbović je sudjelovala u kampanji, koja promiče da se glasa s ne na referendumu, dok se za drugu stranu opredijelio Nino Raspudić te Darko Pavičić.

Kako je hrvatska kultura glasovala na referendumu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap