Pretraga

Za ili Protiv? Referendum o braku podijelio Hrvatsku

A- A+

Referendum s pitanjem ‘Jeste li za da se u Ustav unese odredba kojom je brak zajednica muškarca i žene’, čije je pokretanje predvodila inicijativa U ime obitelji, održat će prvog prosinca. No, osim brojnih stvarnih i virtualnih zajednica koje su se opredijelile za jednu ili drugu stranu, na Facebooku se posljednjih dana formirala inicijativa ‘Zahtjev za Hrvatski Sabor – referendumsko pitanje’, koja se uopće protivi održavanju ovog referenduma te je jutros poslala ‘zahtjev za očitovanje na sadržaj referendumskog pitanja’ u Hrvatski sabor.

‘Referendum o braku’ održat će se prvog prosinca, ako ne dođe do daljnjih pravnih zavrzlama. Naime inicijativa U ime obitelji prikupila je oko 740 tisuća potpisa za održavanje referenduma u kojem se odlučuje ‘Jeste li za da se u Ustav unese odredba kojom je brak zajednica muškarca i žene’.

Izdvojeni članak

Dnevnik jedne brucošice: Svađa s volonterkom ‘U ime obitelji’

Kako se o zamršenim političkim pitanjima sve češće polemizira pa i pokreću konkretne akcije putem mreže, prvi ustavotvorni referendum također nisu mogle zaobići internetske inicijative.

‘Ja glasam ZA’

Ovo je naziv Facebook grupe koja se zalaže da u Ustav RH uđe odredba da je brak isključivo zajednica muškarca i žene. Od jučer kada je pokrenuta do trenutka pisanja ovog teksta grupa ima 20 tisuća i 400 fanova.

Objavama dominiraju fotografije heteroseksualnih obitelji s djecom, a mogu se iščitati i vjerske poruke.

– Zadivljujuća je razina indoktriniranosti kod ljudi koji se protive ovom referendumu, a još više zadivljuje potpuni nedostatak želje za istinom. Ukoliko netko od takvih bude čitao ovo želio bih vam reći da možete slobodno razbiti slike o sebi kao nekakvim borcima za ljudska prava i prava homoseksualaca, jer to nikako niste. Kao prvo, izjednačavanje homoseksualne veze s brakom nije temeljno ljudsko pravo, pa se prema tome ne borite za ljudska prava. Kao drugo, većina homoseksualne zajednice uopće ne traži to izjednačavanje, što pokazuje i činjenica da je najveća francuska homoseksualna udruga podržala prosvjede protiv tog izjednačavanja. Prema tome, vi na kraju ostajete samo borci za “prava” i ideologije gay i ostalih njima sličnih lobija (među kojima je i pedofilski), jedan je od komentara objavljenih na ovoj grupi.

Izdvojeni članak

Dekan FER – a štandu ‘U ime obitelji’ dopustio da uđu na faks, dok svojim studentima ne daje dozvolu

‘Ja glasam PROTIV’

Ova je grupa formirana u ponedjeljak, odnosno dan prije prethodno navedene, a do sada je prikupila 25 tisuća i 400 likeova. Zalaže se dakle protiv definicije braka isključivo kao zajednice muškarca i žene.

Na ovoj Facebook stranici dominiraju objave u kojima poznate osobe iskazuju negativno stajalište prema referendumskom pitanju. Između ostalih su navedeni predsjednik Josipović, Severina, te Zoran Šprajc.

– Referendum o zaštiti obitelji i braka je sve samo nije to. Ne radi se o nikakvoj zaštiti postojećih obitelji i brakova već upravo zabrani uživanja istih prava nekoj tamo maloj skupini “manje normalnih ljudi”. Pitam se samo koliko je onih koji su za ovaj referendum svjesno da su time upravo za zabrane koje će se nametnuti njihovoj vlastitoj djeci, unucima, braći, sestrama, susjedima, stoji u opisu stranice na Facebooku.

Izdvojeni članak

Studenti se suprotstavili inicijativi ‘U ime obitelji’ i postavili svoje štandove

‘Zahtjev za Hrvatski sabor –  referendumsko pitanje’

Uz oprečne inicijative glede samog referendumskog pitanja javila se i online struja koja smatra kako on ne bi smio niti biti održan. Facebook grupu je jučer pokrenula novinarka Nataša Škaričić, a već je danas iskazala i stvarnu angažiranost te je predala Hrvatskom saboru zahtjev za očitovanje na sadržaj referendumskog pitanja, koje je potpisom podržalo oko 1400 ljudi.

U ovom trenutku grupa, treba naglasiti zatvorena ima 4100 likeova, a u objavama koje se postavljaju na zidu grupe, polemizira se o nepotrebnosti održavanja referenduma, a uz to se podržava protivljenje referendumskom pitanju.

Glede održavanja ili ne održavanja referenduma, očitovale su se zajedničkim priopćenjem pučka pravobraniteljica Lora Vidović te pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, koje smatraju da je jednakost (zajedno s nacionalnom ravnopravnošću i ravnopravnosti spolova te poštivanjem prava čovjeka) jedna od najviših vrednota ustavnog poretka RH. Osim toga ocijenile su kako bi uvođenje odredbe u Ustav, kako je brak zajednica žene i muškarca, dovelo u nepovoljniji položaj izvanbračne i istospolne zajednice.

Dodajmo kako će održavanje referenduma koštati građane Hrvatske 47 milijuna kuna.