Pretraga

Kako se fokusirati na učenje kad vam je mozak na sto strana: Ovo su loše ideje za predah od rada

A- A+

Bilo da ste student koji upravo ulazi u vrijeme ispitnih rokova, ili učenik kojeg čeka hrpa testova ili jednostavno netko koga čeka velika obaveza koju ima rok – vjerojatno tražite neku drugu, zabavniju obavezu. Naravno, onda ta izmišljena obaveza postane bitnija, i cijelo slobodno vrijeme trošite na nju.

foto: Unsplash; elizabeth lies

Rijetko tko voli imate stalne obaveze koje dolaze s nekim rokom. Pogotovo kada su u pitanju obaveze koje donose velik stres – ispit koji je potrebno položiti, ispravljanje testa za prolaz razreda ili radne obaveze kod kojih ne postoji ‘nisam stigao’. Nažalost, većina stvari u životu funkcionira tako.

Postoje ljudi koji su bolji i gori s podnošenjem rokova, no većini teško padaju. Neki se osjećaju zarobljeno i kontrolirano, dok ostali su samo u panici oko toga da moraju nešto napraviti, a neće stići. Kojoj god skupini pripadali, vjerojatno činite sve što možete kako biste što dulje odugovlačili s tim poslom. Iako bi puno više smisla imalo stisnuti na početku i riješiti se obaveze, no rijetko kad su stvari logične.

U svemu tome, bitno je pronaći vrijeme za odmor. I to vrijeme za odmor je ustvari nešto što je potrebno mudro rasporediti. Ako prvih nekoliko dana odmarate 90% dana, onda ćete na kraju raditi 99% dana,  a ovih preostalih 1% ćete provesti spavajući. Ako na kraju uopće uspijete zaspati.

Izdvojeni članak

Kratka horor priča: Nesanica za vrijeme ispitnih rokova

Kako biste dobro rasporedili slobodno vrijeme, bitno je i s čime ćete popuniti to vrijeme. Hoćete li početi s nečime što će vas onda u potpunosti zaokupirati i odvlačiti od glavnog cilja? Vjerojatno hoćete i u tome vas želimo spriječiti. Možda imate neke izlike koje ste pripremili za donošenje te odluke ili živite u zabludi da ćete se uspjeti iskontrolirati. U svakom slučaju, donosimo nekoliko odluka koje su čista zamka!

Nova serija

Kao prvo, bitno je napomenuti da se svakako ne preporučuje da vrijeme odmora provodite pred ekranima – odmorite malo i oči, bit će vam zahvalne. Kao drugo, ova stavka se ne odnosi na sve serije. Ako počnete gledati seriju od desetak epizoda, vrlo vjerojatno ćete ju pogledati u dva-tri dana i to vas ne bi trebalo previše smesti. No, vrlo vjerojatno ćete se odlučiti za one dulje serije.

Serije koje imaju i po dvjestotinjak epizoda nisu toliko rijetke, a vi vjerojatno mislite da to znači da imate dovoljno materijala da mjesecima gledate seriju. No, to nije ono što će se dogoditi. Vjerojatnije je da ćete postati ovisni o seriji i gledati ju non-stop dok ne dođete do samog kraja. Možda nećete baš biti ovisni, no svakako će vam postati prioritet.

Nove knjige

Čitanje je nešto što nažalost treba poticati u današnjem vremenu, no knjige su također vrsta zabave. Kada imate neku veliku obavezu pred vama, onda se ne preporučuje da počnete čitati neku novu knjigu, pogotovo ako nema nikakve veze s time što vam je glavna zadaća. Iako vas knjige vjerojatno obogaćuju više od serija i filmova, jednako su dobro odvlačenje pažnje (ako ne i bolje).

Posebna su zamke serijali koji se sastoje od romana koji imaju i nekoliko stotinjaka stranica. Kako stati na drugom nastavku kada su se stvari tek počele zahuktavati? Uz to, vjerojatno si govorite da ovo nije toliko loše kao i serije zato što je ipak čitanje u pitanju, zar ne? Nadamo se da vam je jasno koji je odgovor na to pitanje.

Novi projekti

Vrlo često kada imate veliku obavezu pred vama, očistite si raspored – nema druženja, nema gubljenja vremena, vi ćete se samo time bavite. No, onda tamo negdje drugi, treći dan shvatite da imate previše slobodnog vremena i da ga nekako morate popuniti. No, kako? Najbolje tako da se prihvatite još jednog, paralelnog projekta.

Za većinu, ti projekti će biti neki oblik preuređivanja ili velikog čišćenja – znate ono, kada pospremite sve okolo vas, pospremit ćete i urediti i vlastite misli. I dok je to možda donekle istina, svakako nije poželjno da s velikim projektima počinjete kada već imate veliki projekt. Zar se ne možete tome posvetiti, a ostatak vremena zasluženo odmarati?