Pretraga

Koliko je teško raditi s današnjim učenicima? ‘Uopće ne poštuju autoritet, nemaju to od doma’

A- A+

U našem zadnjem Redakcija podcastu pod nazivom ‘Nasilje u školama’, gdje smo pričali o aktualnim slučajevima nasilja u Strojarskoj i u Vukovaru, dotaknuli smo se i načina na koji se učenici odnose prema nastavnicima u učionicama. Posljednje generacije učenika odrasle su na TikToku, imaju problema s koncentracijom, ali i s autoritetom. U podcastu su sudjelovali Marko i Ramona koja je ispričala kako se njena prijateljica, koja radi kao profesorica u srednjoj školi, teško nosi s posljednjom generacijom učenika prvih razreda i da po prvi put razmišlja da odustane od toga posla.

učenik sjedi u učionici

Foto: Unsplash; Taylor Wilcox

Svaka generacija učenika ima neka svoja obilježja, nešto što ih definira. Tako su neki razredi bili poznati po tome da su ekstremno brbljavi, drugi su pak bili najbolji sportaši, a treći dosta ‘nestašni’ i ne baš poslušni. No, današnje generacije učenika, koji su uglavnom odrasli na TikToku, imaju problema s koncentracijom, ali i problema s autoritetom.

– Moja prijateljica radi kao profesorica u srednjoj školi. I kaže da je ova generacija učenika prva zbog koje razmišlja o otkazu. Kaže kako bi morala provesti cijeli sat samo kako bi im objasnila tko je glavni i koga i zašto moraju slušati, ali to bi morala raditi svaki sat ispočetka. Ne kaže da je svaka generacija sve gora i gora, ima i djece s kojima je gušt raditi, ali da je praktički postalo nemoguće raditi s nekim razredima jer ne poštuju autoritet, nemaju to od doma, ispričala je Ramona u našem zadnjem Redakcija podcastu o nasilju u školama.

U podcastu je sudjelovao i Marko koji je rekao kako se sa sličnim problemom susreću i nastavnici u SAD-u koji rade dulje vrijeme i imali su nekoliko generacija učenika.

– Društvene mreže i TikTok su doveli jako veliku zabavu kod učenika, u smislu, lako je vrlo brzo uočiti nešto što je zabavno, a što nije. Profesorima je jako teško baš svaki predmet napraviti jako zabavnim, a niti ne treba svaki predmet svakog sata biti zabavan. Učenje nije uvijek zabavno. I to je sada jako teško napraviti kvalitetnu nastavu da se zadovolji 28 učenika u razredu. Ja mislim da nitko ni ne misli da je posao nastavnika lagan, da je jako težak, komentirao je Marko.

Cijeli podcast možete pogledati u videu ispod, na YouTube kanalu ili poslušati na Spotifyu.