Pretraga

Kontroverzna komedija postala najgledaniji hrvatski film u svijetu

A- A+

Brešanova uspješnica nakon što je poharala domaće kinodvorane oduševljava publiku u Njemačkoj, Brazilu i Italiji.

Treća uspješnica hrvatskog redatelja Vinka Brešana ‘Svećenikova djeca’ postao je najuspješniji naš film na svjetskom tržištu, piše Jutarnji list. Kontroverzna komedija koja se poigrava i ismijava tabue konzervativnog katoličkog društva u Lijepoj našoj naišla je na vrhunsku reakciju ne samo festivalske već i kinopublike izvan granica Hrvatske.

‘Svećenikovoj djeci’ je uspjelo ono što našim filmovima rijetko polazi za rukom – proboj na svjetsko tržište.

Dokaz za ovakav zaključak dale su nedavno i gole brojke. Naime, francuska kompanija Wide koja je međunarodni distributer ove Brešanove uspješnice iznijela je podatke koji pokazuju da je film izvan Hrvatske vidjelo više od 113 tisuća ljudi.

Izdvojeni članak

Otkrijte koji su se filmovi najviše ilegalno ‘skidali’ u godini na izmaku

Najviše interesa za provokativnu komediju pokazali su ljubitelji filma u Njemačkoj (42.553), Brazilu (31.545) i Italiji (21.000). Prikazivala se u još nekoliko zemalja, ali je ostvarila manji uspjeh.

Ipak stručnjaci iz Widea tvrde kako će brojka znatno narasti jer se tek u ovoj godini očekuje distribucija fima u još desetak zemalja među kojima su SAD i Velika Britanija pa će se Vinko Brešan nakon uspjeha na domaćem terenu s filmovima ‘Kako je počeo rat na mom otoku’ i ‘Maršal’ moći pohvaliti i internacionalnom prepoznatljivošću.