Pretraga

Krivi su batleri!

A- A+U gotovo svim američkim serijama nailazimo na sporedne likove koji “iz sjene” seriji daju jedan od razloga zašto je tako volimo. Koliko smo puta pogledali “Dadilju”? Toliko da nam je već dosta kad je čujemo kako svaki put viče “Mr.Sheffield!!!!!”, ali zato se uvijek nasmijemo Nilesovim ciničnim komentarima. Ovaj članak posvećen je dvojici batlera i jednoj sluškinji koji serije čine zanimljivijima, a čiji nas komentari nasmijavaju. Vidjet ćete kako se zapravo radi o pametnim i obrazovanim ljudima koje je kleta sudbina dovela na sadašnje radno mjesto.

 Već spomenuti Niles, batler je obitelji Sheffield. Britanac koji je pohađao Oxford, ipak je odlučio nastaviti raditi za očeva poslodavca. Da ubije vrijeme na poslu, pronašao si je hobi – konstantno mučenje C.C. Babcok, poslovne suradnice Maxwella Sheffielda, koja mu se trudi ne ostati dužna. Upravo je njihov odnos pun međusobne mržnje taj koji najviše nasmijava publiku. Kasnije se pokaže da su tanke granice između ljubavi i mržnje te se između njihov odnos preraste u ljubavnu vezu koja rezultira vjenčanjem…pa i prinovom.

Drugi lik, također vrijedan spomena je Goeffrey Barbara Butler iz serije “Princ iz Bel Aira” koji je isto kao i njegov spomenuti sunarodnjak studirao na Oxfordu. Ovaj cinični batler, napustio je svoju domovinu nakon sramote koja ga je snašla na ljetnim Olimpijskim igrama 1976. godine u Montrealu. Naime, Geoffrey je bio maratonac, kad je vidio da gubi sjeo je u taksi i odvezao se do stadiona te odglumio da je trčao cijelo vrijeme. Na njegovu žalost sve su to snimili japanski turisti te je Geoffreyju zlatnu medalju oduzela sama kraljica Velike Britanije. Posramljen, napustio je zemlju te radio kao batler grupe Led Zeppelin, a kasnije i legendarnog Chuck Norissa. Na kraju se zaposlio u rezidenciji obitelji Banks gdje svoj sarkazam liječi na račun svoje male plaće, težine Uncle Phila te nedostatka svog socijalnog i ljubavnog života.

I na kraju, jedna, jedina- Rosario Ines Consuelo Yolanda Salazar, sluškinja Karen Walker u seriji Will & Grace. Također obrazovana žena iz El Salvadora, koju je Karen Walker 1985. godine izvukla iz poslovne škole u kojoj se obrazovala te ju zaposlila kao svoju sluškinju. Nije ju, kako Kren tvrdi, kupila od njezinih roditelja, već ju je upoznala u klubu gdje je Rosario prodavala cigarete kako bi si mogla plaćati školu. Odnos nje i vickave Karen Walker temelji se na ljubavi i mržnji, konstantno se vrijeđaju i viču jedna na drugu, ali scenaristi nas u nekoliko epizoda podsjećaju da se njih dvije na neki čudan način ipak jako vole. Da nije tako, Karen ne bi natjerala Jacka McFarlanda, svog gay prijatelja da oženi Rosario kako ju ne bi deportirali. Brak nije dugo potrajao jer je Rosario htjela okušati sreću u ljubavi s muškarcem koji ne voli druge muškarce.