Pretraga

Kulturni trend na Facebooku: Preporuči mi što pročitati

A- A+

Nakon što je utihnula priča o ledenom izazovu, nastavila je živjeti ideja o nominiranju prijatelja putem društvenih mreža da učine nešto. I dok su neki to iskoristili kako bi ljude s kojima su povezani uvlačili u nevolje ili kojekakve lakrdije, javio se s druge strane pokret u kojem pojedinac preporuči deset knjiga koje su ga se posebno dojmile, a zatim svojih nekoliko prijatelja nominira da učine isto.

Ideja o nominacijama prijatelja da učine nešto, nastavila je postojati i nakon što je utihnula priča oko ledenog izazova, koja je doprla do svih kutaka Globusa. Naime dok su s jedne strane pojedinci nastojali izvrći ruglu sam spomenuti trend, ili svojim postupkom i naknadnom nominacijom, uvući prijatelje u nevolje, na drugoj strani javila se jedna tiha kulturna inicijativa, koja poprima sve šire razmjere.

Izdvojeni članak

Studenti preporučili knjige koje trebate pročitati na ljetnom odmoru

Trend koji bi mogao potaknuti porazne čitalačke navike

Naime funkcionira na principu da netko napiše svojih deset preporuka za knjige, koje su ga promijenile, bile vrlo informativne, bitne, izvršile snažan utjecaj na njega. Zatim nominira nekoliko svojih prijatelja da učine isto.

Kako knjige, poput filmova i glazbe, često konzumiramo na osnovu preporuka prijatelja, ovaj trend mogao bi svakako potaknuti sve slabiji interes za čitanjem.

Treba reći da je jedan sličan postojao prije pola godine kada su se Facebook korisnici međusobno poticali na objavu poezije, točnije neke pjesme koja ih se posebno dojmila.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Poznati novinar kolumnist preporučio pet knjiga koje svi moraju pročitati

Evo naših deset preporuka

Istraživanje GFK agencije iz 2012. godine, prokazalo je da su Hrvati bili na samom svjetskom začelju po broju pročitanih knjiga. Stoga je i ovaj model preporuka putem društvenih mreža, dobra prilika da promijenimo te negativne pokazatelje.


Ekipa redakcije srednja.hr neće nikoga nominirati, ali će izdvojiti deset knjiga koje bi smo vam savjetovali da svakako pročitate. Svoje preporuke i poticanje prijatelja da učine isto, svakako obavite.

Redakcija portala srednja.hr, preporučuje ovih deset naslova:

1. Stepski vuk – Herman Hesse

2. Nepodnošljiva lakoća postojanja – Milan Kundera

3. Slika Doriana Graya – Oscar Wilde

4. Zovem se Crvena – Orhan Pamuk

5. Kvaka 22 – Joseph Heller

6. Dnevnik Anne Frank – Anne Frank

7. Cesta – Cormac McCarthy

8. Država Božja 2053. – Ivo Brešan

9. Don Quijote – Miguel de Cervantes

10. Sto godina samoće – Gabriel Garcia Marquez