Pretraga

Lajk u hrvatskim rječnicima

A- A+

madtomatoe.com

Sigurno ste se već svi navikli na popularni facebookov i podignuti palac gore. Puno puta i sami u jeziku koristite umjesto izraza “sviđa mi se” puno kraći i praktičniji Za sve one koji su vam do sada govorili kako to nije hrvatska riječ, eto vam protuargumenta: od prošloga mjeseca like  je i službeno postao riječ koju možete naći u hrvatskim rječnicima.

Iako rječnici sa like još uvijek nisu tiskani, ubrzo se očekuje njihovo pojavljivanje u knjižnicama. Kako za RTL ističe jezični stručnjak, Marko Alerić s Filozofskog fakulteta, ovakva pojava prisvajanja strane riječi nije neobična u našem jeziku. Neke riječi čak i imaju svoje hrvatske sinonime no oni jednostavno nikad ne postanu dio jezika. No, kako se čini, like je zaživio i postao aktivan dio jezika.

Više vam neće biti problem reći like kad vam se nešto sviđa ili jednostavno reći da nešto lajkate kad vam je super. Ipak, vjerujemo da će ova nova “hrvatska” riječ pokupiti mnoge pohvale ali i kritike. Ipak, vi ništa ne brinite. Zbog lajkanja nečega nitko vas ne može optužiti da ne govorite hrvatski.