Pretraga

Lažni prijatelji na Fejsu

A- A+

Ova brošura ukazuje na neke rizike postavljanja osobnih podataka na Facebook kao što su uzrokovanje štete ugledu osobe,

Znate li kakvim se opasnostima izlažete kada ostavljate svoje svoje osobne podatke i sadržaje na najpopularniju društvenu mrežu? Podesite svoj profil na Facebooku tako da čuva vašu privatnost, a u tome će vam pomoći ova brošura CARNet-a i Nacionalnog CERT-a.

Ova brošura ukazuje na neke rizike postavljanja osobnih podataka na Facebook kao što su uzrokovanje štete ugledu osobe, , ucjenjivanje, krađa identiteta, lažno predstavljanje te uhođenje. Većina zlouporaba cilja na nanošenje financijske štete osobi prikupljanjem povjerljivih podataka i kontakt-informacija koji također mogu poslužiti i za krađu identiteta. Osobito je rizično ostavljati statuse o trenutačnoj lokaciji ili dugotrajnim putovanjima, što lopovima može olakšati provale u kuće.

Kod djece i srednjoškolaca zbog ostavljanja privatnih informacija često dolazi do slučajeva te fizičkog zlostavljanja. Veliki problem su i lažni profili kojima zlonamjernici žele prikupiti puno prijatelja i tako saznati njihove podatke. Na profilu također moramo paziti koga dodajemo za prijatelja te paziti na aplikacije koje mogu naše podatke davati drugim stranama koje ih onda koriste za javno oglašavanje.