Pretraga

Military look popularan kod oba spola

A- A+

Vojske su kroz povijest bili elitni segmenti društva te su njihove ujednačene i najčešće fino tkane odore bile pokazatelj snage neke države. U modernom vremenu, mnogi detalji iz povijesnih, ali i postojećih vojnih postrojbi koriste se u svrhe visoke mode.

Takozvani military ili vojnički stil pojavio se u modnim krugovima 50-ih godina prošlog stoljeća. Od tada je s povremenim pauzama prisutan u krugovima visoke mode, iako nikada nije postao potpuno demode. Trenutno su vojni dezeni ponovno top i sastavnica su kolekcija gotovo svih modnih kuća.

Grublji i nježniji podstil

Military look popularan je među oba spola. Na ženama vojni motivi ostavljaju dojam ozbiljnosti i udobnosti, a s druge strane u kombinaciji s pravim modnim dodacima izgledaju elegantno i seksi. Muškarci odijevaju uglavnom široke hlače, jakne i kape s maslinastim detaljima, koji im pojačavaju samouvjerenost i smjelost.

Modni stil koji uključuje vojnu odjeću može se podijeliti u dva podstila. Regrutantski je nešto grublji, a obuhvaća maslinaste ili standardne vojničke uzorke, na kaputima, masivnim zimskim jaknama ili hlačama, te činovnički, koji je nešto blaži i elegantniji, a krase ga različite boje, te ruska kragna, zlatni i ili srebrnu gumbi, strukirani kaputi, široke naramenice i epolete.

No, svi ovi vojnički elementi sugeriraju opuštenost, neobveznost te drskost.

Vijetnamka i beretka

Među mnogobrojnim vojnim komadima odjeće, koji su ponovno u trendu i na repertoaru većine modnih kuća mogu se izdvojiti dva svevremenska. Popularna vijetnamka, osobito je zastupljena među muškom populacijom. Klasična je u maslinasto zelenoj boji, no kroz vrijeme se počela izrađivati u crnoj, sivoj, ali i smeđoj boji. Obično ima četiri kvadratna džepa s prednje strane, uske naramenice, a sve češće se javljaju strukirane verzije.

Beretka je kapa omiljena u vojnoj, ali svakako i civilnoj uporabi. Često ima predznak francuska, ali su ovu kapu zapravo prvi nosili baskijski pastiri. Osim što je privlačan odjevni komad, najčešće je izrađena od vune, pa dobro odbija vlagu, čvrsta je, a i jednostavno je riješenje za lošu frizuru.

Bez obzira što je vojska uglavnom muški poziv, u modnoj industriji mnogo je veća ponuda militantne odjeće za žene. Tako osim hlača, jakni, košulja i kapa, mogu se pronaći marame, bedževi, činovnički baloneri, kratke hlačice i slično. Stilisti savjetuju ženama da pripaze te svakako iskombiniraju masivne vojne kaputa ili jakne uz nešto tijesno i pripijeno.