Pretraga

Mjesec je hrvatske knjige: Ako ne znate odgovor na ovih 10 pitanja, trk u knjižnicu

A- A+

Mjesec je hrvatske knjige, odnosno odlično vrijeme da se prisjetimo svih omiljenih lektira. Tko još nije volio čitati Kušanovog Zagonetnog dječaka ili uvijek duhovit Dnevnik Pauline P.? No, iako su domaći pisci poznati uglavnom po lektirama, oni su autori brojnih romana koji prilično nezasluženo prolaze ‘ispod radara’. Za svoje poznavatelje hrvatske književnosti pripremili smo 10 pitanja na koja moraju znati odgovor.

Foto: Pexels

Prvi susret sa hrvatskom književnosti većina ima još u prvom razredu osnovne škole. No, s vremenom često i ljubitelji čitanja zanemare domać književnost i posvete se hitovima stranih pisaca. No, svjetovi koje su izgradili domaći pisci jednako su bogati, maštoviti i sveobuhvatni kao oni inozemnih autora. Ni njihovi likovi nimalo ne zaostaju. Neki od njih nam izazivaju jezu, nekima se divimo zbog hrabrosti, a za neke smo barem jednom poželjeli da su nam najbolji prijatelji.

Za vas smo pripremili 10 pitanja s detaljima o likovima iz poznatih hrvatskih djela. Ako ste ljubitelj domaće književnosti, znat ćete koje je Kokovo pravo ime i kako se zvao najmlađi Glembay, ali za prave poznavatelje tu su i pitanja o manje poznatim romanima i likovima. Pokušajte odgovoriti na svih 10 pitanja, a ako ne uspijete, trk u knjižnicu!