Pretraga

Mlada Hrvatica (17) pretekla Miley Cyrus na američkim top ljestvicama

A- A+

Nova svjetska glazbena senzacija je 17-godišnja Ela Yelich – O’Connor, djevojka s Novog Zelanda, koja ima hrvatske korijene. Pod umjetničkim imenom Lorde, nedavno je objavila singl Royale, uz pomoć kojeg je preuzela prvo mjesto na Billboardovoj ljestvici najboljih albuma u SAD-u od kontroverzne Miley Cyrus.

Foto: Facebook

Ela Yelich – O’Connor, umjetničkog imena Lorde, novozelandska je pjevačica hrvatskih korijena koja je uspjela doseći prvo mjesto na Billboardovoj ljestvici najboljih albuma u SAD-u, skinuvši time s prvog mjesta Miley Cyrus. Za to je zaslužan njen novi singl Royale, koji je donio ovo veliko priznanje.

Izdvojeni članak

Mlada britanska glazbenica: Melem za uši i muške oči

Ela je rođena 1996. godine u Aucklandu na Novom Zelandu. Majka joj je Sonja Yelich, ugledna i nagrađivana pjesnikinja, kojoj u životopisu stoji kako je rođena u obitelji dalmatinskih emigranata, prenosi Jutarnji list.

Svoj debitantski EP (extended play – muzički materijal koji sadrži nekoliko pjesama. Više je dakle od singla, a manje od albuma nap. a.) izdala je prošle godine, no diljem globusa je postala popularna tek novim albumom Pure Heroine. Izdala ga je sredinom rujna te je evo već nakon 20-ak dana, uspjela s njime zasjesti na prvo mjesto jedne od najvažnijih top ljestvica u svijetu glazbe.

Svoje pjesme uglavnom sama sklada, a žanrovski mediji njenu muziku opisuju kao elektro-pop ili čak indie-rock.

U svojim izjavama Ela navodi kako su na njen glazbeni izričaj utjecali Ette James ili Bon Ivera, ali i primjerice hip-hop izvođač Kanye West.

Poslušajte pjesmu Royale, kojom je mlada glazbenica napravila povijesni uspjeh, postavši prva novozelandska izvođačica čiji je album zauzeo prvo mjesto na američkim top listama.