Pretraga

Mlada profesorica i pjesnikinja preporučila knjige koje bi svatko trebao pročitati

A- A+

Katja Knežević je 26-godišnja profesorica engleskog i francuskog jezika iz Sesveta. Uz to se bavi i pjesništvom, za koje je već nagrađivana više puta, a u ožujku ove godine je dobila i priznanje Goran, koje se dodjeljuje mladim poetama u sklopu najuglednije i najstarije hrvatske pjesničke manifestacije – Goranovo proljeće. Stoga smo talentiranu pjesnikinju zamolili da nam preporuči nekoliko knjiga, koje bi svatko trebao pročitati.

Mlada i nagrađivana pjesnikinja iz Sesveta Katja Knežević, diplomirana je profesorica engleskog i francuskog jezika. Obzirom da je njen književni rad nagrađen Goranom, a i priznanjima na međunarodnoj razini pitali smo je da nam preporuči pet knjiga, koje bi svatko trebao pročitati. Dobro, ona ih je navela malo više, ali ovo nije područje gdje treba cjepidlačiti. Pročitajte što Katja savjetuje kao obvezno štivo, uz njen pjesnički i profesorski uvod u tematiku.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Poznati novinar kolumnist preporučio pet knjiga koje svi moraju pročitati

Knjige su kao ljudi. Ponekad ih volite više nego što ste mislili da ćete nekoga voljeti, ponekad ih ne možete smisliti, ponekad ih jedva zamijetite i potajno im zamjerate što vam nisu dale ono što vi njima jeste. Ali kao i s ljudima, nikad ne treba prestati pokušavati.

Poslije svakog predgovora krije se potencijalan najbolji prijatelj, i tko želi riskirati da ga se propusti?
I kao ljudi, ispunjavaju nam različite potrebe. Ponekad trebate onu osobu koja će vas razvedriti svime što kaže, ponekad onu koja zna šutjeti, ponekad nekog starijeg i mudrijeg, a ponekad mlađeg tko želi učiti od vas.

Ono što najradije želim reći jest ovo: čitajte sve što možete. Konzumirajte. Gutajte. ‘Suvišno znanje’ ne postoji, ne dajte da vam netko nametne taj koncept. Čitajte lektire. Dobre su šanse da su to knjige kojima se kasnije možda nećete više vraćati, a godinama kasnije bit ćete sretni što ste se dali obogatiti njima i što kužite reference u filmovima i u drugim knjigama.

J.R.R. Tolkien – trilogija Gospodar prstenova

Većina vas je vjerojatno već pročitala ovu trilogiju prije srednje škole, ali za slučaj da niste, ona je savršen uvod u svijet fantasyja, ali i odrastanja.

Nicole Krauss – Povijest ljubavi

OK, OK, ne pokriva baš cijelu povijest, ali taman dovoljno da vas dirne i nadahne. Osim toga, Leopold Gursky je lik za koji ćete očajnički htjeti da oživi.

George Orwell – Životinjska farma

Pitka satira zbog koje ćete podići obrve i nastaviti dalje otkrivati Fahrenheit 451, 1984, Gospodar muha itd.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Mladi glumac otkriva svojih top pet knjiga koje preporučuje svim studentima

Bilo što i sve Kunderino

Milan Kundera ‘upiknuo’ je savršenu sredinu između slojeva čitatelja. Istovremeno ga se i proučava na fakultetima i prodaje na aerodromima. Neke to ljuti, neke zabavlja. Koga briga. Njegovu se opusu uvijek mogu/možete vraćati.

Virginia Wolf – Vlastita soba

Prekrasan esej o samospoznaji autorice. Iako govori ponajprije o autorici i ženskim likovima, vjerujem da je dovoljno univerzalan i primjenjiv, ne samo i na muški rod, nego i na bilo koje područje djelovanja, a ne samo pisanje.

Mihail A. Bulgakov – Majstor i Margarita

Omiljeni roman. U mojoj lektiri on ne ispunjava nikakvu ranije spomenutu potrebu, nego ih nadilazi sve i jednostavno zapanjuje ljepotom. Ponijela bih ga na pusti otok, u vreći s oznakom ‘neophodno’.