Pretraga

Ovo mora postati himna norijade: Maturant Luka opjevao najveće muke hrvatskih srednjoškolaca

A- A+

U onu staru hrvatsku kako je ‘od kolijevke pa do groba najljepše đačko doba’ mnogi školarci baš i ne vjeruju. Svakodnevno ustajanje rano ujutro, polovica dana na nastavi, a onda druga polovica protekne u učenju, pisanju zadaće, a nerijetko i na instrukcijama. Da život srednjoškolca nije lak, ali ipak ima svoje čari koje će im nakon mature nedostajati, najbolje je u svojoj istoimenoj pjesmi opisao njihov vršnjak iz Daruvara, Luka Prgić.

Luka Prgić; screenshot: YouTube

Pisanje sastavaka na Hrvatskom mnogim je školarcima ‘tlaka’, no ne i Luki Prgiću, učeniku Ekonomske i turističke škole u Daruvaru.

‘Učiteljica je mislila da mi sastavke i pjesme kod kuće pišu roditelji’

Izdvojeni članak

[VIDEO] Miočanin koji je opjevao korijen iz dva godinama nakon i dalje je hit na YouTube-u

Još od malih nogu piše pjesme, a da je zato nadaren otkrila je još njegova teta u vrtiću.

– Svoju prvu pjesmu napisao sam u drugom razredu osnovne škole. Tada su to još bile samo male dječje pjesmice, no s vremenom je to postalo sve ozbiljnije. Kasnije sam počeo slušati rap pa sam tako i našao svoj stil pisanja. S vremenom sam napisao više pjesama te sam neke odlučio i uglazbiti, prisjeća se svog puta Luka.

Uglazbljene pjesme odlučio je i snimiti. Na nagovor šogora pokrenuo je vlastiti YouTube kanal, kako bi njegove pjesme doprijele do što većeg broja ljudi. U početku je, kaže, bio malo skeptičan kako će one biti prihvaćene, ali je na kraju ipak odlučio pokušati. Za sada se na njegovu YouTube kanalu mogu poslušati tri stvari.

– Sve svoje tekstove pišem sam, što mi kao djetetu čak nisu ni vjerovali. Učiteljica u školi mislila je da mi sastavke i pjesme kod kuće pišu roditelji, sve dok se nije uvjerila u suprotno tako što nam je na satu dala zadatak da napišemo sastavak,a ja sam napisao pjesmu. Kad ju je pročitala, javno mi se ispričala pred svima, kroz smijeh nam kaže Luka.

Sve pjesme su snimljene u studiju, kako bi kvaliteta zvuka bila što bolja. Matrice koje nisu zaštićene autorskim pravima pronalazi na YouTubeu, ali volio bi da se to promijeni i da započne suradnju s nekim tko će mu pomagati oko uglazbljivanja tekstova.

U ‘Životu srednjoškolca’ pronaći će se skoro svaki đak

Izdvojeni članak

[FOTO] Maturantice opjevale Casio kalkulator jer ih spašava od tamnih matematičkih sila

Nama je za uho zapela Lukina posljednja pjesma, ‘Život srednjoškolca’. Opisuje u njoj svu ‘muku’ tog životnog razdoblja, ali i čari koje ono donosi, a koje će mu neostajati kada maturira.

– Pjesmu ‘Život srednjoškolca’ napisao sam za školsko natjecanje u pjevanju – Schoolfest. Nakon što sam objavio pjesmu, ‘Budi jak’ – pitao sam nastavnicu mogu li s tom pjesmom nastupiti, što je odbila, jer pjesma sadrži dvije psovke. Zato sam napisao pjesmu o školi u kojoj sam htio sam na šaljivi način opisati situacije s kojima se učenici susreću i muke kroz koje svaki srednjoškolac prolazi. Sve je to bilo dogovoreno u zadnji tren, nisam imao puno vremena, pa nisam stigao niti naći matricu, te sam zato pitao svog prijatelja Waltera koji se bavi ‘beatboxanjem’ bi li htio nastupiti sa mnom. Na sreću, pristao je, odradili smo par probi i sve je prošlo super. Bolje od očekivanog. Osvojili smo prvo mjesto i od strane ocjenjivačkog povjerenstva i od strane publike, što nas je jako iznenadilo i razveselilo, te dalo motivaciju za dalje, kaže nam Luka.

Za snimanje spota Luka je angažirao profesionalni studio, a uz dozvolu ravnateljice spot je snimljen u Ekonomskoj i turističkoj školi koju pohađa.

– Spot je bio sniman u dogovoru s ravnateljicom. Dobili smo dopuštenje i ključeve škole, jer smo snimali preko vikenda, zato što vikendom nema nastave i jer je tako svima odgovaralo. Pozvao sam nekoliko prijatelja iz razreda i škole kako bi ‘glumili’ učenike u spotu, a prijateljicu sam zamolio da glumi profesoricu, priča nam Luka.

Uskoro stiže božićna pjesma

Sljedeća u planu mu je božićna pjesma. Tekst već ima, nedostaju aranžman i ženski vokal, a nada se da će pjesma svjetlo dana ugledati do sredine prosinca, netom prije Božića. Luka nam je otkrio i svoje dugoročnije planove.

– Nakon srednje se planiram prvo dobro odmoriti, a onda možda upisati neki fakultet u Zagrebu, uz što bi naravno i dalje radio na svojim pjesmama. Razmišljao sam i o upisu na Music Production Academy, no to ćemo još vidjeti, zaključuje ovaj kreativni maturant i za kraj dodaje kako mu je velika želja napisati pjesmu posvećenu svom gradu Daruvaru.