Pretraga

Možda su crno-bijeli, ali i danas izazivaju emocije: 10 starih filmskih klasika koje morate pogledati

A- A+

Neki filmovi su klasici s razlogom. Uspješno su izdržali test vremena i ostavit će vas bez daha bez specijalnih efekata i velikog budžeta. Zlatno doba Hollywooda i danas služi kao inspiracija redateljima, a mi donosimo listu starih, ali provjerenih klasika iz Hollywooda i šire s kojima se jednostavno morate upoznati. Neće vam ni smetati što nijedan od njih nije u boji.

Casablanca.1942.1080p.BluRay.x264-[YTS.AM].mp4_snapshot_00.15.12.411

Foto: Youtube screenshot

Filmovi nastali iz razdoblja prije nego što su rođeni naši roditelji na prvi pogled možda ne izgledaju privlačno. Za početak, gotovo svi su crno-bijeli, a glumci govore znatno drugačije nego danas. Ali, to ne znači da su stari fimovi dosadni. Naprotiv, neki od ovih filmova i dalje su neki od najboljih koji su ikada snimljeni, a redatelje, scenariste i ostale uključene u kreativn proces inspiriraju i dan-danas. Ovih 10 filmova iz razdoblja od 1930. do kraja 1960-ih nikako ne smijete propustiti

Casablanca (1942.)

Jedan od najromantičnijih filmova svih vremena pronaći ćete na vrhu svake liste koja nastoji obuhvatiti zlatno doba Hollywooda. Postavu čine legendarna imena poput Ingrid Bergman, Humphreyja Bogarta, Sydneyja Greenstreeta i Petera Lorrea, citati iz njega pojavljuju se na društvenim mrežama svako Valentinovo, a kultni status nije dobio bez razloga. Radnja je smještena u razdoblje Drugog svjetskog rata, a iako rat znatno utječe na sudbine protagonista, ono što ih pokreće veće je i od samog rata. Rick Blaine vodi noćni klub u Casablanci, gradu u kojem borave brojne izbjeglice u nadi da će stići do Amerike. Među njima je i Ilsa, koju je uz Ricka vezalo mnogo toga u kratkom vremenu. Ovaj film će vas garantirano rasplakati, ali i nasmijati mnogo puta. I sigurno ćete barem jednom poželjeti citirati: Here’s looking at you, kid.

Who’s Afraid of Virginia Woolf? (1966.)

Ovaj klasik će vas na trenutak nasmijati, ali već u idućem može izazvati mučninu. George i Martha stariji su bračni par koji nakon izlaska i nekoliko čašica previše u goste pozivaju mladi par koji se tek doselio u njihovo mjesto. Dva i trideset je ujutro, idealno vrijeme da sve ružne stvari isplivaju na površinu. George i Martha međusobno se podbadaju i vrijeđaju, a svoju dinamiku doveli su do savršenstva. Sve dok Martha mladom paru ne spomene svog i Georgeovog sina. Elizabeth Taylor i Richard Burton se kao i uvijek nepogrešivo nadopunjuju, a psihološka zavrzlama držat će vas budnima čak i ako ga počenete gledati u 2.30 ujutro.

Mr. Smith Goes to Washington (1939.)

Remek djelo u režiji legendarnog Franka Capre pravi je primjer toga kako bi zaista trebala funkcionirati demokracija. U tome je toliko učinkovit da je bio zabranjen u Hitlerovoj Njemačkoj i Mussolinijevoj Italiji. Jedan od prvih hollywoodskih srcolomaca, James Stewart, utjelovljuje naivnog, ali neiskvarenog senatora koji je suočen s korupcijom i na prvi pogled nepromjenjivim sistemom. Ali, demokracija ipak djeluje, kada postoji netko tko dovoljno vjeruje u nju.

Citizen Kane (1941.)

Možda i najpoznatiji film na ovoj listi neizostavno je ‘štivo’ za sve lljubitelje filma i one koji se želebolje upoznati saklasicima sedme umjetnosti. Za režiju, produkciju, ali i glavnu ulogu odgovoran je Orson Welles, čovjek koji je svojim radom promijenio film kao umjetnost. Posljednja riječ koju je medijski mogul Charles Foster Kane izgovorio na samrti bilaje ‘pupoljak’. Novina Jerry Thompson mora otkriti koje značenje stoji iza Fosterove posljednje riječi. Citizen Kane je drama ispričana kroz istraživački rad novinara koji otkriva mnogo toga o životu medijskog mogula, posebno kako čovjeka može uništiti vlastita pohlepa.

His Girl Friday (1940.)

Ova komedija je savršena za sve koji žele znati kako je izgledao humor u četrdesetima. Brze dosjetke i vrhunac slapstick komedije karakteristični su za ovo razdoblje, ali nećemo vam preiše otkriti. Cary Grant i Rosalind Russell nekadašnji su supružnici koji zajedno rade za novine The Morning Post. Rosalind, odnosno Hildy, je britka novinarka koju je umorio novinarski život i brak sa nepouzdanim Caryjem, odnosno Walterom. Želi se udati za mirnog, dosadnog Brucea i napustiti posao. No, Walter ju želi nagovoriti da napiše još jednu priču, za koju se ispostavi da je kompliciranija nego što se čini na prvi pogled.

M (1931.)

CSI, Zločinački umovi i slične serije, kao i filmovi, svoje postojanje mogu zahvaliti njemačkom trileru velikog Fritza Langa. Jedna od prvih proceduralnih drama fokusira se na potjeru za Hansom Beckertom, okrutnim kriminalcem na čijoj su meti mala djeca. Beckerta je utjelovio izvrsni Peter Lorre koji je kasnije ostvario zavidnu karijeru i u Hollywoodu. M je značajan i zbog kompleksnog soundtracka koji se znatno razlikovao od većine filmova tog vremena,kada su filmovi sa zvukom još bili novost.

To Be or Not To Be (1942.)

Sasvim očekivano, velik broj filmova iz ovog perioda se bavi ratnom tematikom. To Be or Not To Be nije iznimka, ali se ipak izdvaja od ostalih. Riječ je o šekspirijanskoj crnoj komediji kojoj su glavna meta ismijavanja Nacisti. Joseph Tura i njegova supruga Maria vode kazalište koje je stanovnicima Varšave jedini bijeg od rata koji je sve bliže. Zabranjeno im je izvesti igrokaz s Hitlerom, te Joseph odluči umjesto toga izvesti nekoliko dijelova iz Shakespeareova Hamleta. Za to vrijeme, u publici je mladi časnik koji je ludo zaljubljen u Josephovu suprugu Mariu, ali Njemačka izvrši invaziju na Poljsku i planovi članova i publike se prilično poremete.

12 Angry Men (1957.)

Radnja ovog filma gotovo je u cijelosti smještena u sobicu namijenjenu poroti i imena likova nikad ne doznajemo, ali ovaj film će vas svejedno držati prikovanima za ekran. Dvanaest porotnika mora odličiti je li mlaić kriv za no što ga se optužuje – ubojstvo vlastitog oca. Čini se da će biti riječ o jednostavnoj odluci, ali porotnik broj osam jedini je koji sumnja u naoko čvrste dokaze. Produkcija i gluma Henryja Fonde i režija Sydneyja Lumeta odgovorni su za jedan od najboljih klasika američe kinematografije, koji može svakoga natjerati da dobro razmisli o vlastitim stavovima, željama i predrasudama.

H-8 (1958.)

Na listi starih filmova koje morate pogledati zaslužuje se naći i jedan hrvatski film. H-8 se temelji na istinitoj priči o fatalnoj nesreći autobusa koju je izazvao do danas nepoznati vozač 1957. godine. Na samom početku filma znamo da će nekoliko ljudi poginuti, znamo i na kojim sjedalima su sjedili, ali putnici čije se životne priče isprepliću neprestano mijenjaju mjesta. Film je snimljen u vrijeme kada je hrvatska, odnosno jugoslavenska kinematografija bila na svjetskoj razini, a atmosfera je napeta do samog kraja. Vezat ćete se uz likove više nego što mislite da je moguće u ovakvoj vrsti filma.

The Maltese Falcon (1941.)

Naravno, niti jedna lista o starim filmovima ne može biti potpuna bez barem jednog noira. Ima ih zaista puno, ali malo njih gradi detektivsku priču i atmosferu poput ovog klasika. Ovo je film koji će vas natjerati da uposlite moždane vijuge, ne toliko zbog same radnje već zbog dijaloga čiju britkost nije lako shvatiti na prvu. Imajte na umu da je ovaj film snimljen na vrhuncu cenzure američke kinematografije, tako da je puno toga rečeno u rukavicama. Humphrey Bogart, Peter Lorre i Sydney Greenstreet su možda najjači filmski trojac ikada, a čuveni Malteški sokol sada vrijedi više nego kada je film snimljen.