Pretraga

Možete vi to: Tri razloga zašto biste se zaista trebali pridržavati svih svojih odluka, pa i novogodišnjih

A- A+

Još jedna godina je počela. Preživjeli smo onaj prvi vikend nakon dočeka kada si samo pokušavamo osvijestiti da je nova godina zaista počela, a pregurali smo i kroz cijeli prvi tjedan. Ako se već niste vratili svim mogućim obavezama, uskoro se vraćate. I tako, jedna po jedna, propadaju naše novogodišnje odluke.

Ilustracija, foto: Pexels; Liza Summer

Kada su u pitanju novogodišnje odluke, moramo se složiti oko jedna stvari – svi ih radimo, ali ih se isto tako svi ne pridržavamo. Naravno, uvijek postoje iznimke (koje potvrđuju pravilo), no razmislite malo. Kada vam netko kaže da se pridržavao svojih novogodišnjih odluka, zapravo budete impresionirani, zar ne? To ne bi bio slučaj, kada bismo očekivali to pridržavanje od svih.

Štoviše, kada se netko i uspije pridržavati svojih novogodišnjih odluka, budite sigurni da ćete za to znati. Jednostavno, ponos koji se rađa u tim slučajevima vam ne dopušta da zadržite za sebe svoj uspjeh. Morate to podijeliti sa svima, htjeli to oni ili ne – zaslužuju znati da ste vi toliko odlična i odlučna osoba. Kad smo već kod odlučnosti… Bitna stvar za odluke, zar ne?

Napravimo korak unazad – kada ste se općenito posljednji put pridržavali neke odluke? Ne moraju u pitanju čak ni biti odluke koje donosite nekim povodom, već općenito, kad ste se pridržavali neke odluke? Moglo bi se reći da nam svima kolektivno fali odlučnosti. Stoga se ove godine, prije svega, odlučite biti odlučni.

Izdvojeni članak
student diploma

Svi su studenti isti: Ako ste u potrazi za kvalitetnim novogodišnjim odlukama, donosimo 30 prijedloga

Ali, zašto biste se uopće trebali pridržavati vlastitih odluka? Budimo realni – da su u pitanju neke stvari koje želite radite, ne bi vam bilo teško raditi ih. Da je u pitanju nešto što morate, ne biste imali drugu opciju. Znači sami si zadajete neke ‘izazove’ koje onda morate ‘ispuniti’. Postavlja se logično pitanje: ima li to smisla? Ne možemo vam dati generičan odgovor na to pitanje, ali možemo vam reći zašto biste se ove godine ipak trebali potruditi oko svojih odluka!

Likovanje

Kada vam se pruži prilika za likovanjem, treba ju iskoristiti. Najčešće su to situacije u kojima definitivno niste bili favorit, ali ste uspjeli pokazati da ste trebali biti favorit. Ako vam do sad nije postalo jasno, novogodišnje odluke su definitivno plodno tlo za takvo razmišljanje i ponašanje. Ne želimo reći da vam to treba biti jedina motivacija za ustrajati, ali zamislite kako bi bilo dobro.

Ne samo što ćete moći likovati zato što ste se pridržavali svojih odluka, što pokazuje da imate određenu snagu volje na kojoj vam obični smrtnici mogu samo zavidjeti, već ćete moći likovati i zbog rezultata vaših odluka. Recimo, ako ste odlučili svaki mjesec pogledati dokumentarac o nekoj xy temi, sasvim sigurno ćete znati više od nekoga tko to ne radi. I tu ste onda vi pobjednici!

Daljnja motivacija

Kada se uspijete zapravo pridržavati neke svoje odluke, to vam postaje samo daljnja motivacija za sve iduće odluke. To dovodi do toga kad se počnete pridržavati neke male, naizgled beznačajne stvari, uskoro ćete shvatiti da vi zaista jeste gospodari samih sebe i da možete postići što god želite. Pa ćete onda jednoga dana postati toliko ambiciozni, da ćete se napokon uspjeti natjerati i na onu odluku od koje godinama strahujete.

Naravno, mislimo na to da ćete zapravo početi učiti redovito, a ne samo pred/na kolokvije/ispite. Zvuči ludo, znamo, ali već ste počeli piti dvije čaše vode ujutro čim se probudite – samo nebo vam je granica! Zato, budite ustrajni u svojim odlukama i vidjet ćete da je to ne dobar, nego odličan osjećaj.

Zapravo ćete se osjećati dobro

Koliko god se šalili ili ne, postoji razlog zašto ste donijeli te odluke. Koliko god se činilo na početku primjenjivati ih u svakodnevnom životu, nakon mjesec dana će vam postati dio rutine – nećete više ni razmišljati o njima. S druge strane, vidjet ćete rezultate tog ‘velikog’ rada i bit ćete motivirani za nastaviti dalje. Jedino na što trebate pripaziti jest što ste odlučili u ovoj godini.

Dobra je ideja ne postavljati si finalne ciljeve koje morate ostvariti, već si zacrtati nove navike – male promjene koje zapravo možete uklopiti u svakodnevnu rutinu. Konzistentnost je ona koja čini veliku razliku, a to ćete rijetko kada uspjeti s velikim promjenama. Popijte dvije čaše vode ujutro čim se probudite, to je recimo, odličan početak. Za sve, jer čaša vode popravlja apsolutno sve.