Pretraga

Načini šminkanja kroz vrijeme

A- A+


Jedna je od najvećih zanimacija brojnih djevojaka upravo šminkanje. Uljepšavanje je dobro poznato u povijesti, a postoji još od vremena starog Egipta. Naravno, ta se šminka uvelike razlikuje od današnje.U pedesetima su najvažniji bili ten i usne. Koristili su se puderi (tekući ili u kamenu) da bi lice bilo savršeno čisto i odražavalo ženstvenost. Obrve su bile oblikovane u obliku velikih lukova, na očima se koristio tuš, a najpopularnije su bile pastelne boje ruževa za usne. Crvena se boja smatrala najženstvenijom, stoga je bila najdominantnija.U šezdesetima dolazi do nekih promjena. Lice i dalje ima savršen sjaj pomoću tekućih pudera ili onoga što i danas nazivamo -odnosno lagani puder koji ne prekriva potpuno, već lagano ujednačava boju kože. Fokus šminke bile su oči. Puno maskare i razdvojene, takozvane, trepavice. Počinju se koristiti i sjenila u jakim ili tamnim bojama. Usne su obično bile boje kože ili prekrivene samo sjajilom.

Sedamdesete donose preokret u načinu gledanja na ljepotu kože. Prije je bio popularan porculanski, svjetliji ten, dok sada u modu dolazi tamniji, kao na plaži osunčan ten. Bronzeri dolaze u velikom stilu, kao i tekućine za samotamnjenje. Popularan postaje i, a usne ostaju u prirodnim nijansama.

Nimalo prirodna šminka stupa na scenu u osamdesetima. Djevojke su izgledale kao da su nacrtale nova lica. Pretjerivanje s rumenilima, jaka sjenila, a pritom i jaki ruževi definitivno su pridonijeli looku za pamćenje.

Usne boje mesa jedan su od zaštitnih znakova devedesetih, kao i ocrtavanje usnica olovkom u tamnijoj nijansi od ruža. Popularni su postali zemljani tonovi pa su često korištena prirodna, smeđa sjenila, ponekad i u sklopu a, lice bez mnogo rumenila, a obrve naglašenije. U modu se vraćao prirodni look, ali više pred kraj toga desetljeća.

Danas djevojke širem svijeta kombiniraju izglede kako im najviše odgovara. Neke su nadahnute klasičnom šminkom 50-ih, dok neke vole dramatičnije izglede poput onih u 70-ima i 80-ima. Kozmetika je postala jedna od najuspješnijih industrija, a šminka nezaobilazno oružje gotovo svake žene. Upravo su zato danas nenašminkane djevojke prava rijetkost.