Pretraga

Najbolje hrvatske klape

A- A+

Hrvatska je oduvijek imala bogat izbor klapa, ali su tek posljednjih godina postigle zavidnu popularnost. Što se tako naglo promijenilo da danas i izvan Dalmacije uživaju u svojoj slavi. Je li razlog zasićenost pjesama s bezveznim tekstom i još bezveznijom glazbom? Koji god da je odgovor, ukoliko vam se sviđaju saznajte nešto više o trenutno najpoznatijim hrvatskim klapama.

Klapa Cambi

Klapa Cambi osnovana je 1986. godine u Kaštel Kambelovcu. Broji 12 članova, a naziv su preuzeli od prezimena plemićke obitelji Cambi. Postali su poznati širom Hrvatske nakon prvog nastupa na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu 1991. godine. Iza sebe imaju mnoštvo nastupa s vrhunskim izvedbama i niz nagrada i priznanja. Tajna njihova dosadašnjeg uspjeha leži u pjevanju tradicionalnih dalmatinskih i zabavnih pjesama usklađenih sa suvremenim glazbenim kretanjima. Do danas su izdali 11 albuma.

Klapa Intrade

Klapa Intrade najstarija je zadarska klapa koja postoji već 25 godina. Ostvarila je brojne uspjehe u cijeloj Hrvatskoj pa i u inozemstvu. Uz klapske šansone izdaju autorske pjesme predvođene baritonom TomislavomBralićem koji od 1993.godine nastupa samostalno. Iza njih je 12 vrhunskih albuma.

Klapa Sveti Florijan

I dok Žrnovica spava” naziv je prošlogodišnjeg debitantskog albuma 10 članova Klape Sveti Florijan. Klapa je osnovana krajem 2009.godine. kada se pet članova klape Žrnovica okupila u vlastitu klapu. Njihov prvi nastup bio je 14. ožujka 2010.godine na smotri vatrogasaca u Bedekovčini.

Klapa Libar

Klapu Libar osnovalo je pet pjevača najboljih dalmatinskih klapa i četiri vrhunska instrumentalista 2007. godine u Splitu. 2008. godine izdaju prvi album “Libar prvi” na kojem su spojili klapsko pjevanje s acoustic rockom. U daljnjim su se nastupima okrenuli čvršćim, električnim obradama među kojima je najprihvaćenija bila heavy metal obrada Đele Jusića “Pusti da ti leut svira”. Postali su pravi rock bend te od sad nastupaju pod nazivom Libar

Klapa Kampanel

Osnovana je u veljači 1996. godine. Prvi veći nastup imali su na Smotri Zagrebačkih klapa održanoj u Kino Dvorani Studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu. Klapa je od osnutka imala dosta izmjena u sastavu, a trenutni broj je šest. Bili su nominirani na Porinu u tri kategorije, a osvojili za najbolju klapsku izvedbu folklorne glazbe skladbe “U poju se mala”.

Klapa Iskon

Klapu Iskon osnovalo je pet glazbeno potkovanih i iskusnih mladića 2000.godine u Splitu. Već su 2003. godine bili nominirani na Porinu u dvije kategorije. Pjesma „Još ne mogu pristat volit“ postala i je hit godine. U svom djelovanju imali su preko 1000 nastupa , ne samo u Hrvatskoj  već i diljem Europe. Iza sebe imaju 2 albuma.