Pretraga

Najinteligentniji nogometaši svijeta

A- A+

Za nogometaše se u mitovima i stereotipima najčešće vezuju manekenke i modeli, ali i nizak stupanj inteligencije. Međutim za igranje ovog najpopularnijeg sporta, osim dobre tehnike u nogama, treba koristiti i glavu. Doslovno, ali i u misaone svrhe. Donosimo listu slavnih nogometaša koji su uz to i iznimno inteligentni.

Screenshot: YouTube

Iako su fizičke predispozicije, tehnika i treninzi jako važni za uspjeh nogometaša, kao i pojedinca u kojem drugom sportu, dosta toga ovisi i o psihi. U sve bržoj i zahtjevnijoj igri malo je vremena za razmišljanje i odlučivanje, stoga snalažljivost i inteligencija, nikako nisu zanemarivi. Evo pet najinteligentnijih nogometaša, prema portalu footballtransfertavern.com.

Izdvojeni članak

Deset mladih nogometaša od kojih se najviše očekuje na Svjetskom prvenstvu

David James

Bivši reprezentativni golman Engleske završio je profesionalnu karijeru tek u prošloj godini, s puna 42 ljeta. Doduše u nekoliko posljednjih sezona je nastupao u niželigaškim klubovima. Nije ovaj vratar završio visoku školu, a nema ni iznimno visok kvocijent inteligencije, ali je svoju bistrost između ostaloga dokazao pišući nekoliko godina kolumnu u The Observer, Bavio se ozbiljnim temama u nogometu i na njegovu rubu, poput prisutnosti rasizma na zelenim travnjacima, pitanja homoseksualnosti i drugih.

Ni umjetnost mu nije strana. Tako je ilustrirao knjigu za djecu ‘Harry’s Magic Pockets: The Circus’.

Jean Alain Boumsong

Ovaj 35-godišnji nogometaš bio je dugogodišnji reprezentativac Francuske, a podrijetlo vuče iz Kameruna. Uz bogatu igračku karijeru, u kojoj je između ostalih klubova nastupao i za Glasgow Rangers, Newcastle, Juventus te Panathinaikos, uspio je i diplomirati matematiku.

Izdvojeni članak

Otrcane fraze u izjavama nogometaša

Socrates

O inteligenciji, ali i obrazovanju koju je posjedovao ovaj slavni brazilski nogometaš, svjedoči i nadimak kojeg je nosio. Dobio ga je prema jednom od najpoznatijih starogrčkih filozofa. Za razliku od prethodno navedenih igrača, Socratesova se inteligencija jako vidjela u samom njegovu stilu igre.

Jedan je od najobrazovanijih nogometaša u povijesti, barem kada je riječ o najvišem nivou, budući da je posjedovao doktorat iz filozofije.

Glen Johnson

Liverpoolov desni bočni igrač mogao bi postati Boumsongov kolega i u vannogometnom području. Naime uz sve napore i treninge koje iziskuje nogometna karijera, Johnson se odlučio za studij matematike te se tako svakodnevno po dva sata druži i s razlomcima, korijenima i ostalim operacijama.

Izdvojeni članak

Deset najbržih nogometaša svijeta

Frank Lampard – genijalni um

Za kraj nimalo slučajno predstavljamo Franka Lamparda. U njegove nogometne kvalitete uvjerio se i površni poznavatelj najvažnije sporedne stvari na svijetu, no intelektualne su mu nešto manje eksponirane.

Naime 35-godišnji veznjak Chelsea i reprezentacije Engleske ima kvocijent inteligencije vrtoglavih 150, pokazalo se na testiranju u MENSA-i.

Prošle godine se dogovorio s izdavačima o pisanju serije knjiga za djecu, a od 2007. je i aktivni politički član Konzervativne stranke. Izvrstan je poznavatelj latinskog jezika.

Uz prirodni intelekt i navedene reference, nije ni čudno što je postao Chelseaov najbolji strijelac svih vremena i to kao veznjak. Uskoro ga očekuje okršaj s Atletico Madridom gdje će, ako prođe sa svojim timom, nastupiti po treći put u finalu Lige prvaka.