Pretraga

Ne treba čuvati samo kožu, već i oči: Evo zašto morate nositi kvalitetne cvike!

A- A+

Svugdje je zahladilo i čini se da je ljetu došao kraj. Još malo pa je vrijeme i za povratak u školske klupe, a tada skoro da je i bolja opcija da je kiša i sivilo, negoli da morate kroz prozor gledati sunčane dane koji samo prolaze, a ni zašto. Ipak, često se dogodi da nas rujan iznenadi i bude ekstremno lijep.

Sunčane naočale, foto: Pexels; Oleg Magni

Rujan je jedan od onih prevrtljivih mjeseca, koji nas svake godine iznenadi. Moramo priznati da nam je teško zamisliti da nas ne čeka bablje ljeto u kojem ćemo uživati sve tamo negdje do studenog, kada je polako vrijeme za uživjeti se u blagdansko raspoloženje i pripremiti se za doček Nove godine.

Bablje ljeto bi bila odlična opcija, pogotovo nakon ovog ljeta koje je bilo intenzivno, ali… Ne toliko dugačko? Imali smo u veljači nekoliko ekstremno toplih dana, nakon kojih smo morali preživjeti mlako proljeće, samo da bi nas preko noći dočekalo ludo ljeto, koje je praktički cijelo bilo jedan toplinski val.

I teško nam je sada se priviknuti na hladnoću i sivilo. Pogotovo sada kada smo se opskrbili sa sunčanim naočalama i ostalim ljetnim rekvizitima. Kada smo već spomenuli sunčane naočale – jeste li zaista opskrbljeni s njima? Imate li sunčane naočale koje vas zaista štite od sunčevih zraka, ili su u pitanju samo stakla u boji?

Sunčane naočale nisu samo modni dodatak, već i zaštita od UV zraka koje mogu biti štetne i za vaše oči. Jako puno se priča o tome da je potrebno koristiti kremu za sunčanje na dnevnoj bazi (što i je!), ali su oči u potpunosti zanemarene. Istina je da je krema puno jeftinija negoli naočale, ali vaše zdravlje ipak nema cijenu. Ili ne bi trebalo imati…

Izdvojeni članak

Evo kakve sunčane naočale nikako ne bi smjeli nositi

Možda zvuči kao pretjerivanje, ali Sunce, odnosno sunčeve zrake, zaista mogu oštetiti vaše oči, pa samim time i vaš vid, piše All About Vision. I dok možda zvuči kao da ne postoji nijedan ozbiljan razlog za ulaganje u skup(lj)e naočale, istina je da postoji – one će bolje štiti vaše oči.

Nije da je u pitanju marka ili cijena, već kvaliteta leća. Naravno, moguće je da ćete pronaći kvalitetne leće i po nešto jeftinijoj cijeni, ali ako ste kao većina (prozvAna i autorica članka), onda vjerojatno pri kupovini naočala i ne obraćate nešto pretjerano pažnje na to, već na same naočale. Izgledate li dobro u njima, hoćete li ih moći nositi svaki dan, i ono najbitnije, jesu li dovoljno jeftine da se nećete hvatati za glavu ako ih negdje zaboravite ili sjednete na njih.

Posložite prioritete

Nažalost, to su pogrešni kriteriji. Znamo, šokantno. Ono što biste trebali staviti kao apsolutni prioritet jest kvaliteta leća. Ne samo što loše leće ne štite, već i dodatno odmažu vašim očima. Naime, iako se čini da pružaju nekakvu zaštitu, pa se onda mrvicu manje mrštite, ne pružaju nikakvu zaštitu i vaše oči su još izloženije opasnim UV zrakama.

Kako bi vam oči zaista bile zaštićene, potrebno je da leće pružaju stopostotnu zaštitu protiv UV zraka, odnosno da ih blokiraju. Većina naočala koje nađete u dućanima koji nisu optike vjerojatno neće imati tu vrstu zaštite. Da, čak i onda kada piše da ju imaju. A riječ je o toliko opasnoj stvari, da biste trebali nositi i u hladu.

I imajte na umu, kada su u pitanju kvalitetne leće, ne morate brinuti oko toga da morate imati tamne leće. Koliko god one bile svijetle, trebale bi vas jednako štiti. U potpunosti je osobni izbor što se tiče boje stakla, ali bi zato mogli pripaziti na oblik ‘cvika’. Najbolje će vas zaštiti one koje prate vaše lice, vaše oči.

Ako vas do sada nismo uvjerili, probat ćemo biti još oštriji. Sunce je zaista opasno, i za vašu kožu, i za vaše oči, ali i općenito za vaše zdravlje. A opet bez njega ne možemo, ali dobro, priča za neki drugi tekst. Ukratko, kao što i vaša koža stradava zbog opeklina, tako možete izgubiti vidnu oštrinu i razviti mrenu, makularne degeneracije i karcinom na vjeđama. Ali opušteno…