Pretraga

Pogledajte gore: Nakon sedam godina pomrčina Sunca bit će vidljiva iz Hrvatske

A- A+

Hrvatski astronomski savez objavio je da će se 25. listopada moći vidjeti djelomična pomrčina Sunca. Mjesec će tada baciti sjenu i u maksimumu pomrčine pokriti jednu trećinu Sunca, a taj će nesvakidašnji događaj trajati dva sata i tri minute.

Foto: Unsplash

Hrvatski astronomski savez (HAS), objavio je da će građani moći vidjeti djelomičnu pomrčinu Sunca 25. listopada. Preciznije rečeno, Mjesec će tog dana baciti sjenu i u maksimumu pomrčine pokriti jednu trećinu Sunca. Taj će nesvakidašnji događaj početi u 11:20 sati, maksimum će dosegnuti u 12:21 te će završiti u 13:24. HAS upozorava građane da u Sunce ne gledaju bez odgovarajućeg filtra za promatranje Sunca ili stakla za varenje.

Izdvojeni članak

NASA snimila prve jasne fotografije Neptunovih prstenova nakon 30 godina, pogledajte ih

Inače, pomrčina Sunca nastaje kada se Mjesec ispriječi između Sunca i Zemlje, pa djelomično ili potpuno zakloni Sunce bacajući sjenu na području Zemlje. Kako navode iz HAS-a, u jednoj se godini dogode dvije pomrčine Sunca vidljive na nekom području na Zemlji.

Posljednja značajnija djelomična pomrčina Sunca vidljiva iz Hrvatske, mogla se vidjeti 2015. godine, iako kažu iz HAS-a da se jedna dogodila i 2021. godine s nekoliko posto pokrivenosti. Sljedeća djelomična pomrčina Sunca bit će vidljiva iz Hrvatske tek 2025. godine. Budući da su potpune pomrčine Sunca nešto rjeđe, iz HAS-a podsjećaju da se ona iznad naših krajeva dogodila davne 1961. godine. Sljedeća takva dogodit će se tek za 59 godina, odnosno 2081. godine.

U više gradova diljem Hrvatske održat će se i organizirana promatranja ove pomrčine, a popis svih takvih mjesta nalazi se ovdje.