Pretraga

Koji planet jedini nema atmosferu, a koji ima najviše satelita? Pokušajte odgovoriti na sva pitanja o Sunčevom sustavu

A- A+

Svi znaju kako Sunčev sustav ima osam planeta (nećemo nikada prežaliti Pluton) koji kruže oko Sunca, zvijezde koja nam omogućava život. No, neki drugi zanimljivi detalji o Sunčevu sustavu su manje poznati, poput toga da Zemlja nije jedini planet sa svojim mjesecima  ili da i drugi plinoviti divovi osim Saturna imaju prstenove. Sada možete provjeriti svoje znanje i zadiviti prijatelje svime što znate o još uvijek veoma tajanstvenom svemiru.

neptun

Foto: NASA

Znate li koji je najveći planet Sunčevog sustava? Koji planet nema magnetosferu, a koji mjesec nema atmosferu? O Sunčevom sustavu obično ne razmišljamo mnogo, osim kada nas zatekne neko pitanje u pub kvizu ili nas neka fotografija koju NASA objavi ostavi bez daha. Svemir skriva brojne tajne koje su još uvijek neotkrivene, ali i brojne prekrasne prizore iza čijih se fotografiju kriju desetljeća, a ponekad i stoljeća mukotrpnog znanstvenog rada.

Sunčev sustav je sustav zvijezde Sunca i drugih nebeskih tijela koje na okupu drži zajednička gravitacijska sila. Čini ga osam planeta, pet patuljastih planeta i mnoštvo drugih manjih tijela kao što su planetoidi, kometi i meteori. Zanimljivosti o njemu ima bezbroj, a mi smo pripremili 12 pitanja pomoću kojih možete testirati svoje znanje i naučiti više o Sunčevom sustavu.

Za rješenja kliknite na ‘nastavak teksta’.