Pretraga

Neke zagrebačke gimnazije provode dvojezične programe: Nisu besplatni pa smo ih pitali što nude učenicima

A- A+

Uz onaj standardni, pojedine zagrebačke gimnazije svojim učenicima nude i dvojezični program. No, da bi postali ‘dvojezičari’, moraju platiti godišnju naknadu, koja se razlikuje ovisno o školi. Koje su cijene programa i što sve učenici dobe, upitali smo XVI., X., XVIII. i IV. gimnaziju.

Foto: Unsplash

Srednje škole kao što su XVI., X., XVIII. i IV. gimnazija u Zagrebu, svojim učenicima nude i dvojezični program, odnosno mogućnost slušanje nastave i na nekom drugom jeziku. Budući da učenici moraju platiti godišnju naknadu za upis dvojezičnog programa, odlučili smo upitati navedene zagrebačke gimnazije koje su točno cijene i što sve učenici dobe unutar programa.

XVIII. gimnazija

XVIII. gimnazija omogućuje učenicima koji su u osnovnoj školi učili njemački ili francuski jezik pohađanje dvojezične hrvatsko-njemačke ili hrvatsko-francuske nastave. U dvojezičnoj se nastavi predmeti poput povijesti, sociologije, logike ili fizike predaju na njemačkom ili francuskom, ali se tijekom učenja koristi i materinji jezik za bolje razumijevanje sadržaja.

Dvojezični razredni odjeli u ovoj školi, u pravilu su manji od ostalih i ne bi trebali imati više od 26 učenika (13 u njemačkom, a 13 u francuskom dvojezičnom programu). U prvom razredu organizirana je razmjena s Njemačkom i Francuskom školom u Zagrebu, a tijekom četverogodišnjeg školovanja učenici su uključeni u više međunarodnih projekata i učeničkih razmjena.

XVIII. gimnazija organizira dvojezičnu nastavu u sljedećim nastavnim predmetima.

Hrvatsko-njemački dvojezični program

 • Prvi razred: Povijest i Kemija
 • Drugi razred: Povijest i Fizika
 • Treći razred: Povijest, Fizika, Logika i Sociologija
 • Četvrti razred: Povijest, Fizika i Filozofija

Hrvatsko-francuski dvojezični program

 • Prvi razred: Povijest, Geografija i Likovna umjetnost
 • Drugi razred: Geografija i Likovna umjetnost
 • Treći razred: Povijest, Geografija, Likovna umjetnost i Sociologija
 • Četvrti razred: Povijest, PiG i Likovna umjetnost

Kad je riječ o plaćanju, dvojezični program u XVIII. gimnaziji naplaćuje se u prva dva razreda po 100 kuna mjesečno, a u posljednja dva razreda po 200 kuna mjesečno.

Od toga se financira papir za kopiranje materijala i ostali pribor za nastavu, nagradne knjige i druge nagrade, prehrana za učenike u dvojezičnim projektima, stručna usavršavanja profesora koji rade u dvojezičnom programu, troškovi pratnje na stručnim ekskurzijama i razmjenama, kupnja računalne periferije i hardvera, akademske kapice i tuljci za dvojezične certifikate, organizacija svečane podjele dvojezičnih diploma i domjenka za učenike, roditelje i ostale uzvanike.

U ovoj školskoj godini također će se financirati stručne ekskurzije za sve učenike iz dvojezičnog programa.

Izdvojeni članak
razred učionica

Čemu služi škola? Novo istraživanje kaže da svaki drugi gimnazijalac u Hrvatskoj – plaća instrukcije

XVI. gimnazija

U XVI. gimnaziji u svakoj generaciji postoji jedan razred u kojem se nastava odvija na hrvatskom i engleskom jeziku iz pojedinih predmeta.

Hrvatsko-engleski dvojezični program

 • Prvi razred: Matematika, Fizika, Povijest i Geografija
 • Drugi razred: Matematika, Fizika, Povijest i Geografija
 • Treći razred: Matematika, Fizika, Povijest, Geografija, Psihologija, Logika i Sociologija
 • Četvrti razred: Matematika, Fizika, Povijest, Filozofija i PiG

Cilj nastave u dvojezičnom programu je da učenici savladaju terminologiju pojedinih predmeta na engleskom jeziku, a da opet imaju znanja za pristupiti državnoj maturi na hrvatskom jeziku. Za upis u dvojezični program XVI. gimnazije plaća se naknada u iznosu od 3.000 kuna godišnje.

Učenici rade i s lektoricom koja je izvorni govornik engleskog jezika, a čiji se dohodak i ostala financijska terećenja plaćaju iz godišnje naknade. S lektoricom se također pripremaju i međunarodno priznati Cambridge ispit, a učenicima koji ga uspješno polože vraća se 50 posto iznosa koji su platili za pristupanje ispita.

Osim toga, iz naknade se pokrivaju i svi troškovi stručnog usavršavanja profesora koji izvode nastavu na engleskom jeziku, stručna literatura, priprema nastavnih materijala za učenika, nabava multimedijalne opreme te osiguranje učenika.

IV. gimnazija

U IV. gimnaziji u svakoj generaciji postoji jedan razredni odjel u kojem se nastava odvija na hrvatskom i engleskom jeziku iz pojedinih predmeta, i pola razrednog odjela u kojima se nastava odvija na hrvatskom i njemačkom jeziku kao i na hrvatskom i francuskom jeziku.

Hrvatsko-engleski dvojezični program

 • Prvi razred: Geografija, Povijest, Matematika
 • Drugi razred: Geografija, Povijest, Matematika, Fizika i Likovna umjetnost
 • Treći razred: Geografija, Povijest, Matematika, Fizika i Sociologija
 • Četvrti razred: Geografija, Povijest, Matematika, Fizika i PiG

Hrvatsko-njemački dvojezični program

 • Prvi razred: Povijest i Etika
 • Drugi razred: Povijest i Etika
 • Treći razred: Povijest i Sociologija
 • Četvrti razred: Povijest i PiG

Hrvatsko-francuski dvojezični program 

 • Prvi razred: Povijest i Likovna umjetnost
 • Drugi razred: Povijest i Likovna umjetnost
 • Treći razred: Povijest i Likovna umjetnost
 • Četvrti razred: Povijest i Likovna umjetnost

U svakom programu s učenicima dodatno rade izvorni govornici koji ih pripremaju i za međunarodne priznate ispite iz pojedinog stranog jezika. Cilj dvojezične nastave je da učenici dodatno savladaju terminologiju pojedinih nastavnih predmeta i na stranim jezicima.

Kako bi se učenici pripremili za polaganje državne mature, nastavne jedinice nacionalnog sadržaja obavezno se u cijelosti izvode na hrvatskom jeziku. Za upis u dvojezični program plaća se naknada u iznosu od 800 kuna godišnje.

Troškovi izvođenja izvornog govornika iz engleskog jezika pokrivaju se iz navedenih sredstava, izvorni govornici iz njemačkog i francuskog jezika plaćeni su od strane Ministarstva obrazovanja i sporta.

Osim navedenog, pokrivaju se troškovi nabave stručne literature i materijala za pripremu nastave, troškovi pripreme dodatnih materijala za učenike, troškovi dodjele potvrda o položenim međunarodno priznatim ispitima, nabava suvremene opreme za nastavu te osiguranje za učenike i nastavnike koji sudjeluju u međunarodnim projektima i razmjenama.

Izdvojeni članak

Gimnazijalka predstavlja našu klizačku reprezentaciju: ‘To zahtijeva puno odricanja i težak rad’

X. gimnazija ‘Ivan Supek’

U X. gimnaziji postoje dva programa sa skupinom predmeta na engleskom jeziku, opća gimnazija i prirodoslovno-matematička gimnazija. Tijekom četiri godine trajanja gimnazijskog programa, nastava na engleskom sluša se iz Matematike, Fizike, Kemije, Biologije, Likovne umjetnosti, Geografije, Glazbene umjetnosti, Tjelesne i zdravstvene kulture, Sociologije, Filozofije i Etike.

Namjera ova dva programa u X. gimnaziji je da se učenici upoznaju sa stručnom terminologijom iz što više predmeta. Učenici prvenstveno trebaju ovladati predmetom, a engleski jezik je zapravo samo dodana vrijednost

Roditelji sufinanciraju ove programe s 4.000 kuna, a škola koristi prihode za plaćanje profesora koji izvode nastavu na engleskom, za svu pripremu oko Cambridge ispita, za pripremu IGSCE ispita, nabavu stručne literature za profesore i školsku knjižnicu, nabavu nastavnih sredstva te za stručno usavršavanje profesora.