Pretraga

Nevjerojatni utjecaji glazbe na tijelo

A- A+

Jeste li znali da slušanje glazbe može popraviti štetu na mozgu, da može ojačati naš imunitet ili spriječiti napadaje? Glazba ima nevjerojatan utjecaj na naše tijelo, a znanstvenici kažu da čak može pomoći u liječenju Parkinsonove bolesti.

Glazba može popraviti štetu na mozgu

Pacijenti koji imaju štetu na lijevoj strani mozga i koji su izgubili sposobnost govora ipak nalaze da mogu pjevati riječi, često bez ikakve muke ili truda. Nakon toga, samo je pitanje vremena kada će moći govoriti čitave rečenice ako dovoljno vježbaju.

Pjevanje dok ne progovoriš ili glazbena intonacijska terapija iskorištava činjenicu da su govorne funkcije smještene na lijevoj strani mozga dok glazba živi na desnoj strani. Tako da kada ostanete bez sposobnosti govora možete istrenirati svoj mozak da preseli tu funkciju na desnu stranu mozga povezujući je sa glazbom.

Glazba može ojačati naš imunitet

Glazba može smanjiti stres smanjujući razinu kortizola, kemijskog spoja našem mozgu koji je zapravo i uzročnik stresa. , i lagani rock vrste su glazbe koji imaju poseban učinak kada je u pitanje smanjivanje stresa i povećanje zdravlja.

Povećavajući razinu imunosnih markera, glazbom se možemo boriti protiv raznih bolesti podižući broj antitijela. S vremenom, tijelo može naučiti prepoznavati neke žanrove glazbe kao pojačivače imuniteta, a pogotovo klasičnu glazbu i zborno pjevanje.

Glazba može spriječiti napadaje

Dokazano je da sviranje Mozartovih remek-djela da glasoviru smanjuje aktivnosti u mozgu koje mogu uzrokovati napadaje već nakon pet minuta izloženosti toj glazbi. Eksperimenti sa drugim vrstama glazbe bili su minimalni, ali iz nekog razloga očito postoji veza između mozga i glazbe svirane na glasoviru.

Glazba može vratiti izgubljena sjećanja

Liječnici su uočili da glazba ima potencijal pacijentima vratiti sjećanja koja su povezana sa glazbom, čak i onima koji su u kasnim stadijima senilnosti.

Slušanje glazbe aktivira mnoga područja u obje strane mozga zbog čega može stvoriti aktivnost u mozgu, dok druge metode kao što je razgovor, ne mogu. Glazba također aktivira i hipokampus, područje u mozgu koje se bavi dugoročnim pamćenjem. Pa kada slušate glazbu koja vam je poznata, osjećaji koji su povezani sa glazbom vraćaju se uz pomoć hipokampusa, a ponekad i cijela sjećanja.

Glazba može izliječiti Parkinsonovu bolest

Žrtve Parkinsonove bolesti pate od grčeva u mišiću i problema sa ravnotežom i hodanjem. I pogodite što? Ispada da glazba može odmah riješiti fizičke probleme Parkinsonove bolesti kod mnogih pacijenata.

Dijelovi mozga koji se bave ritmom i pokretom toliko su automatizirani da ne trebaju nikakvu svjesnu pozornost da se pokrenemo na neki ritam. Čak i pacijenti koji uopće ne mogu inicirati neki pokret, odjednom se mogu odmah kretati čim njihov mozak interpretira glazbu i pošalje signale za kretanje u njihove noge, tako zapravo varajući svoje tijelo da se pokrene.