Pretraga

Nije ni tada sve bajno: Evo što vas očekuje ako idete u tamniju boju kose od prirodne

A- A+

Jednom kad počnete bojati kosu, nema povratka. Dobro, nije toliko fatalistički, uvijek se možete vratiti nazad, ali da će vam trebati mjeseci (pa i godine) da dođete do svoje prirodne boje, to svakako hoće. Često se govori o problemima u kojima se nađu oni koji idu iz tamne u svijetlu boju, ali što u suprotnoj situaciji?

foto: Pexels; Element5 Digital

Kada se radi o odlasku iz svijetle u tamniju boju, često je riječ o jednostavnijem procesu, ali ne toliko jednostavnom kao što se čini. Kada idete u svjetliju boju morate brinuti oko toga da ne završite u nekim žutim tonovima – ovdje morate brinuti o tome da vam se boja možda uopće neće uhvatiti.

Većini se uspije uhvatiti (pogotovo kada su u pitanju crveni tonovi), a onda slijedi ona glavna borba – održavanje te boje. Jednako je izazovno kao kada ste i prirodna brineta koja je odlučila postati plavuša. Izazovno za vas, ali i za vaš novčanik. Svako mijenjanje boje itekako zahtijeva redovite odlaske k frizeru.

Upravo to je ono što većina ignorira – to da je potrebno ići kod frizera čak i kad se ne želite ‘blajhati’, već ići u neku tamniju boju. Osim što kada kupujete u dućanu nikad ne znate kakva vas boja čeka, velike su šanse da nećete uspjeti prekriti sve jednako te ćete na dijelovima imati jaču, odnosno slabiju boju. A o ostalim problemima, više u nastavku.

Izdvojeni članak

Pet jednostavnih frizura koje će osvježiti tmurne jesenske dane

Svijetli izrast

Malo koja stvar je toliko ružna kao kada netko ima svijetlu plavu kosu u kombinaciji s jakim crnim izrastom. I možda mislite da kada se farbate u tamniju ćete to izbjeći, ali ćete ustvari imati užasno svijetao izrast. On će biti jednako vidljiv, samo što će djelovati uz sve to još i neprirodno.

Nije ni za zanemariti to da je moguće da će izgledati kao da imati sijedi izrast – pogotovo ako vam je prirodna boja neka s pepeljastim tonovima. Potrebno je farbati se svaka tri tjedna, a to teško pada svakoj kosi, koliko god ona u početku bila zdrava. Ali, ne možete riskirati izrast kako biste sačuvali kvalitetu kose. Nemojte misliti da ćete moći preskakati redovito bojanje.

Ispiranje boje

Između ostalog, ono čega mnogi nisu svjesni jest da se boja mora obnavljati. Kada je u pitanju bojanje u svjetliju boju, onda je najveći problem izrast. U ovom slučaju, morate se pripremiti i na to da će se boja isprati. I to vrlo brzo. Ovisno o tome koliko često perete kosu, toliko će vam i boja trajati.

Zapravo, na samim bojama koje kupujete u dućanima i piše koliko ispiranja se ona zadržava na kosi. Samo zato što je neka boja trajna, ne znači da će vam ona ostati na kosi zauvijek – odnosno, ne tako postojana. Neko vrijeme će se držati, ali zatim će se krenuti ispirati. I morat ćete ju osvježiti, htjeli to vi ili ne. ili barem uskladiti s izrastom.

Crveni tonovi

Ono s čime se bori velik broj ljudi koji pokušava pronaći savršenu smeđu nijansu su upravo crveni tonovi. Ako se niste nikada bojali, vjerojatno mislite da u kosi nemate crveni pigment, ali… Jednom kad se počnete bojati, shvatit ćete da to ipak je slučaj. Velik broj smeđih nijansi ima crvene tonove i jednom kad se oni ulove u kombinaciju s vašom bojom, teško ćete ih se riješiti.

Crveni tonovi su svakako ono što mnogi žele izbjeći, ali je jako teško – pogotovo jednom kad se boja počne ispirati. Svakako možete spriječiti ovaj problem ako se odlučite na hladne tonove, jer svi topli imaju crvenilo u sebi.