Pretraga

Ispadanje kose uobičajena je pojava koja može imati različite uzroke, evo što sve trebate znati

A- A+

Određeni gubitak kose sasvim je normalan i uobičajen, a osim toga, može imati različite uzroke. To određuje i koje mogućnosti imate, odnosno što možete poduzeti protiv opadanja kose. Ispadanje ili opadanje kose izazov je s kojim se mnogi suočavaju, ali važno je razumjeti da postoje rješenja. U nastavku istražujemo najčešće uzroke ispadanja kose i neke od čestih razloga i tipova, a donosimo i nekoliko savjeta za prevenciju problema ispadanja kose.

četka za kosu puna dlaka kose koje žena drži i u ruci

foto: Canva

Svi smo bili tamo – s tjeskobom pratili svaki potez četkanja kose, strepeći od ispuštanja vlasi koje smo tako pažljivo njegovali. No, prije nego se uhvatite za glavu, budite sigurni da niste sami. Ispadanje kose je izazov s kojim se mnogi suočavaju, ali važno je razumjeti da postoje rješenja. Zaronimo zajedno u svijet opadanja kose, razbijajući mitove i otkrivajući rješenja koja će vam pomoći vratiti kontrolu nad svojim dragocjenim pramenovima.

Kada govorimo o opadanju kose?

Svaka osoba ima otprilike 100.000 korijena dlačica na tjemenu, aktivnih stanica koje proizvode i održavaju kosu određeno vrijeme. Vaša razina aktivnosti stalno varira između odmora i proizvodnje. Oko 80 posto korijena dlake na vašoj glavi je u fazi rasta, a oko 20 posto se odmara, a to se, naravno, stalno događa naizmjence.

Gubitak oko 100 vlasi dnevno ne znači gubitak kose. Međutim, ako broj izgubljenih vlasi premašuje ovu granicu tijekom duljeg razdoblja, to se naziva pojačanim ili patološkim opadanjem kose.

Izdvojeni članak
akne, žena koja ima akne prištiće

Akne ima 80 posto mladih i svaka peta odrasla osoba: Donosimo sve što o njima trebate znati

Najčešći razlozi opadanja kose

Može postojati mnogo razloga za pojačano opadanje kose, bilo kod žena ili muškaraca, ali ponekad ih nije lako utvrditi. Dobre vijesti su da nakon što utvrdite uzrok opadanja kose, šanse su da ćete opadanje kose ponovno staviti pod kontrolu. Ne tako dobra vijest je ta da može potrajati dok ne shvatite što je stvarno odgovorno za opadanje kose u vašem konkretnom slučaju.

Stanje naše kose najviše odražava naše opće zdravstveno stanje. Stres, bilo na poslu ili privatno, može utjecati na kosu, kao i nedostatak hranjivih tvari ili vitamina. Opadanje kose kod žena također je vrlo često uzrokovan hormonskom neravnotežom, primjerice tijekom trudnoće ili menopauze. Međutim, problemi s organima koji proizvode hormone kao što su štitnjača ili nadbubrežne žlijezde u pravilu također mogu utjecati na zdravlje kose.

Međutim, i uzimanje određenih lijekova ili genetska predispozicija također mogu potaknuti pojačano opadanje kose. Čak i sama rutina njege može utjecati na pojačani gubitak kose, primjerice prevruća voda prilikom pranja, šamponi za kosu sa štetnim sastojcima mogu iritirati vlasište i u konačnici dovesti do pojačanog opadanja kose.

Vrste opadanja kose

Nije svako ispadanje kose isto, a razumijevanje različitih vrsta opadanja ključno je za pronalaženje pravilnih rješenja. Spomenut ćemo tri najčešće vrste opadanja kose, a to su difuzno, kružno i genetsko opadanje kose.

  • Difuzno opadanje kose – Najčešći oblik opadanja kose gdje kosa ravnomjerno tanji po cijeloj glavi. Razlozi mogu uključivati okolišne čimbenike, način života i prehranu te zdravstvene probleme.
  • Kružno opadanje kose – Više prisutno kod muškaraca, ovo opadanje kose karakterizira gubitak na jednom ili više mjesta, a uzrok je često autoimuna bolest.
  • Genetski gubitak kose – Čest je i kod muškaraca, ali i kod žena nakon menopauze zbog smanjenja razine estrogena.
Izdvojeni članak
učenica gleda u kalendar

Određivanje plodnih i neplodnih dana: Metoda je jednostavna, ali poprilično nepouzdana

Što učiniti kod opadanja kose?

Općenito, dobro opskrbljen korijen kose ključan je za proizvodnju zdrave kose. Uravnotežena prehrana, dodaci prehrani s ključnim sastojcima poput cinka, biotina, vitamina C i E, željeza i silicija mogu pomoći u suzbijanju gubitka kose. Izbjegavajte industrijski prerađenu hranu koja može nedostajati važne hranjive tvari.

Pravilna njega kose igra ključnu ulogu u čitavom procesu. Korištenje provjerenih šampona bez štetnih sastojaka, četke s prirodnim čekinjama te određeni serumi mogu pomoći u prevenciji, smanjenju ili zaustavljanju gubitka kose.

Kada potražiti liječničku pomoć?

Ako gubitak kose traje unatoč pravilnoj njezi i uravnoteženoj prehrani, preporučuje se konzultacija s dermatologom. Različiti pregledi pomoći će utvrditi uzrok, omogućujući ciljanu borbu protiv problema.

Važno je napomenuti da rezultati mogu potrajati do tri mjeseca, dok se kosa oporavi i ponovno postane zdrava. Međutim, treba naglasiti kako u slučaju gubitka kose ne biste trebali biti nestrpljivi. Može potrajati i do tri mjeseca dok se kosa oporavi i ponovno izraste zdrava.