Pretraga

Obitelj Augusta Šenoe pronašla njegove nikad objavljene stihove posvećene kćeri

A- A+

Obitelj koja je naslijedila baštinu velikog hrvatskog pjesnika 19. stoljeća Augusta Šenoe pronašli su zapise stihova koje je umjetnik posvetio svojoj kćeri Dragi.

Foto: Privatna arhiva

„Moja kćerka“ naslov je pjesme koju je Šenoa posvetio svojoj kćeri Dragi, a kako prenosi Večernji list, pjesma je toliko intimna da ju je Draga odlučila sačuvati za sebe i nikad ju ne objaviti. Šenoin rukopis prepoznala je jedna od nasljednica pjesnikove ostavštine Jasmina Reis, a uz zapise stare više od jednog stoljeća pronađen je i jedan uvojak plave kose. 

Zapisi su godinama stajali u staroj škrinji

Izdvojeni članak

Pjesnik u stihovima prepunim emocija, opisao neizmjernu tugu nastalu gubitkom ‘četiri anđela’

Na sada već trošnom, starom papiru pisali su stihovi: „ Liep kao malen pupoljak. Cvieta ružičina. Kad ga lagan lahorak. Lako ljubko nina. I cjeluje. I njeguje. Pa se sunce smije. Vidim li taj pupolj mali. Tu se sjećam baš u šali. Takva kćerka mi je.“ Dirljivi stihovi proizašli iz Šenoina pera pronađeni su zataknuti među starim notama Vivaldijeve „Crne mise“. 

– Pjesmu je pronašao moj suprug Antun. Papirić je bio toliko krhak da se gotovo raspadao, kao i većina Draginih nota. Očito je da su bile puno korištene, kazala je za Večernji list nasljednica Jasmina Reis, dodavši kako joj je neobično što je zapis pronađen tek sad. 

Jasminin očuh Zdenko, inače Šenoin unuk prije dvadeset godina počeo je popisivati ostavštinu obitelji Šenoa. Nedugo zatim u želji za otvaranjem memorijalne zbirke u zagrebačkoj Ulici Ive Mallina 27 među osobnim je stvarima Drage Vabić, u staroj škrinji pronašao pjesmu ‘Moja kćerka’.

Ne zna se točna godina nastanka pjesme

August Šenoa umro je od posljedica upale pluća od koje je obolio 1880. godine za vrijeme velikog potresa. Dragi je tada bilo samo deset godina i pretpostavlja se kako je ta pjesma glazbenici bila od sentimentalne vrijednosti. 

– Kad je točno nastala ta pjesma, ne zna se. Mogu pretpostaviti da ju je Draga čuvala kao nešto samo njeno zato što joj je puno značila, rekla je Jasmina Reis, koja kaže kako nemaju više koga pitati za informacije obzirom da je njezin očuh Zdenko preminuo. 

Reis kaže kako su na papiru zapisana i dva stiha koja se Šenoi očigledno nisu svidjeli pa ih je prekrižio. Uz Šenoine stihove namijenjene kćeri, a kako je Šenoina ljubimica svirala glasovir, pronađeno je i stotinu Draginih notnih zapisa koje je vjerno čuvala. Draga se nakon udaje s Dragutinom Vabićem, inače direktorom Prve hrvatske štedionice posvetila brizi oko zajedničkog domaćinstva koji su vodili.