Pretraga

Održavaju li se tri izbora, troje izbora ili troji izbori? Jezikoslovac objasnio što je pravilno

A- A+

Hrvatska je ušla u superizbornu godinu, građani će na birališta izlaziti čak tri puta. Prilikom pisanja o tome, ali i razgovorima, mnoge muči jedno zanimljivo jezično pitanje održavaju li se tri izbora, troje izbora ili troji izbori. Odgovor na to pitanje dao nam je istaknuti jezikoslovac, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik, Željko Jozić.

troji izbori

Foto: srednja.hr/unsplash

 

Hrvatski jezik jedno je od najvažnijih obilježja našeg nacionalnog identiteta, a upravo ovih dana, kroz manifestaciju Mjesec hrvatskog jezika, pridajemo mu posebnu pažnju. Već smo vam pripremili video kojim prikazujemo jezične raznolikosti pojedinih hrvatskih regija, a sada smo odlučili riješiti i jednu jezičnu nedoumicu.

Naime, 2024. godina je superizborna godina – održavaju se parlamentarni izbori, predsjednički izbori i izbori za Europski parlament. Građani će, dakle, ukupno tri puta izaći na birališta. Održavaju li se tri izbora, troje izbora ili troji izbori jezično je pitanje koje muči mnoge. Odgovor na pitanje dao nam je Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik:

– Riječ izbori zanimljiva je s jezikoslovnoga stajališta zbog toga što je to praktički leksikalizirana množina riječi izbor u značenju ‘postupak kojim birači glasaju za zastupnike u vlasti, biranje glasanjem’, a u tom značenju uvijek je u množini. Brojevni pridjevi jedni, dvoji, troji, četvori itd. pridružuju se imenicama koje su pluralia tantum (dvoje hlače), imenicama koje označuju skup predmeta koji se obično pojavljuju u paru (dvoje čarape) i imenicama koje označuju ustaljene ili prepoznatljive skupove više članova (npr. troji svatovi). Zato je točno govoriti o dvojim ili trojim izborima, odnosno:

N dvoji, troji, četvori izbori
G dvojih, trojih, četvorih izbora
D dvojim, trojim, četvorim izborima
A dvoje, troje, četvore izbore
V dvoji, troji, četvori izbori
L o dvojim, o trojim, četvorim izborima
I (s) dvama, (s) trima, (s) četirima izborima.